Kazachse veiligheidsdienst doodt vijf verdachten

De stad Aqtöbe werd eerder deze week opgeschrikt door meerdere schietpartijen.

Een basis van de nationale garde in het Kazachse Aqtöbe na een van de aanvallen.
Een basis van de nationale garde in het Kazachse Aqtöbe na een van de aanvallen. Foto Olzhas Auyezov / Reuters

De Kazachse veiligheidsdienst heeft vrijdag vijf mensen die verdacht werden van “terrorisme” gedood. Dat heeft de Nationale Veiligheidscommissie laten weten, meldt persbureau AP.

Het vijftal werd uitgeschakeld in de stad Aqtöbe, die eerder deze week werd opgeschrikt door een reeks schietpartijen. Vier verdachten werden direct doodgeschoten. Een vijfde man opende op straat het vuur op de politie en werd daarop gedood.

Aqtöbe ligt vlakbij de Russische grens. Zondag overviel een groep onbekende lieden een kazerne in de stad, waar zij wapens en munitie buitmaakten. Vervolgens trokken zij schietend Aqtöbe in, waarop de veiligheidsdiensten ingrepen. Zes politiemensen en twaalf schutters kwamen hierbij om, tientallen mensen raakten gewond. Dinsdag werden de portiers van een kinderdagverblijf vanuit een auto onder vuur genomen.

NRC-correspondent Steven Derix schreef eerder over het geweld dat het normaal relatief rustige Kazachstan heeft opgeschrikt:

“De autoriteiten spraken van een „terroristische aanslag”. Maar wie daarachter zit, en welk doel ze nastreven, is onduidelijk. Volgens de politie gaat het mogelijk om „radicale aanhangers van niet-traditionele religieuze stromingen” – een verwijzing naar moslimextremisten.”

    • Casper van der Veen