Politie: aanhouding Kenneth Vermeer geen etnische profilering

In navolging van rapper Typhoon werd ook de staandehouding van Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer online geplaatst.

De staandehouding van Kenneth Vermeer werd vrijdag online geplaatst.
De staandehouding van Kenneth Vermeer werd vrijdag online geplaatst. Foto: ANP

Bij de aanhouding van Kenneth Vermeer is volgens de politie Midden-Nederland geen sprake geweest van etnische profilering. De Feyenoord-keeper met Surinaamse roots werd op donderdag in zijn woonplaats Almere staande gehouden bij een verkeerscontrole door een motoragent. De video van de aanhouding werd vrijdag op internet geplaatst.

De keeper stelt de agent de vraag waarom hij staande wordt gehouden. Hierop antwoordt de agent dat zijn uiterlijk geen rol speelt bij de aanhouding:

“Lijk ik zo zwaar op een crimineel?”

“Met zo’n auto krijg je sneller aandacht.”

Op de opmerking van een donkere passant, die tegen de agent zegt dat hij zich niet moet bemoeien met zijn gesprek met Vermeer, antwoordt de agent:

“Met alle respect: de ramen zijn dicht, ik kon niet eens zien wat er in zit. Je begint te zeiken over etnisch profileren.”

Een woordvoerder van de politie Midden-Nederland laat aan NRC weten dat Vermeer werd aangehouden omdat hij in een dure auto reed die voorzien was donkere ramen. “In dat soort gevallen controleren we op mogelijk onverklaar vermogen, van ethnische profilering was geen sprake”. Volgens Winnie Haatrecht, de zaakwaarnemer van Vermeer, is zijn cliënt vaker aangehouden door de politie, zo laat hij weten aan Nu.nl De voormalig keeper van Ajax onderneemt geen verdere stappen, maar is blij dat er aandacht is voor dit onderwerp.

Staandehouding Typhoon

Vorige week plaatste rapper Typhoon een bericht op sociale media waarin hij zijn afkeuring liet blijken over het feit dat hij vaak onterecht staande wordt gehouden in zijn auto.

De rapper kreeg vorige week te horen dat zijn nieuwe auto niet matchte met zijn profiel. De agent in kwestie gaf toe dat de donkere huidskleur van de rapper invloed had op zijn beslissing om hem staande te houden. Dit fenomeen, dat ‘etnisch profileren’ wordt genoemd, zei Typhoon al zo vaak te hebben gehoord als reden voor politiecontrole, dat hij er niet eens meer boos om wordt:

“Ik kies ervoor dit nu te delen omdat dit niet een op zichzelf staand iets is. Het is niet alleen de politie, dit is een dikke error in de NL’se samenleving.”