Jan Dijkema nieuwe voorzitter internationale schaatsunie

Het is voor het eerst dat een Nederlander aan het hoofd van de unie staat sinds 1945.

Jan Dijkema
Jan Dijkema Foto Robin Utrecht / ANP

De Nederlander Jan Dijkema is vrijdagochtend gekozen tot de nieuwe voorzitter van de internationale schaatsunie ISU. Hij is de opvolger van de Italiaan Ottavio Cinquanta (77), die na een periode van 22 jaar stopt als hoogste baas van de ISU. Bij het ISU-congres in het Kroatische Dubrovnik behaalde Dijkema in de tweede stemronde elf stemmen meer dan de enige overgebleven tegenkandidaat, de Hongaar György Sallak: 63 tegen 52.

Dijkema (72) is de derde Nederlandse voorzitter in de geschiedenis van de mondiale schaatsbond. Pim Mulier, de oervader van de Nederlandse sport, leidde de ISU vanaf de oprichting in 1892 tot en met 1895. Gerrit van Laer was voorzitter van 1937 tot en met 1945. Dijkema, eerder gedeputeerde voor de PvdA in Overijssel, is lid van het ISU-bestuur sinds 1994. Vanaf 2010 fungeerde hij als vice-voorzitter onder Cinquanta. Bij zijn kandidaatstelling heeft hij aangegeven het hoogste schaatsambt voor twee jaar te willen vervullen.

Twee teruggetrokken kandidaten

Twee kandidaten trokken zich bij de voorzittersverkiezing na de eerste ronde terug. Vooral de Fransman Diedier Gailhaguet gold als serieuze tegenstander voor Dijkema. De Fransman is afkomstig uit het kunstrijden, dat in de ISU meer aanzien geniet dan langebaanschaatsen en shorttrack. Zijn campagne werd gesteund door de befaamde Britse spindokter Mike Lee, de man achter de Spelen van Londen in 2012, de verkiezing van Sebastian Coe als voorzitter van de internationale atletiekunie IAAF en het succesvolle bid voor het WK voetbal van 2022 in Qatar. Maar tegen Gailhaguet pleitte zijn veroordeling wegens corruptie na de Spelen van Salt Lake City in 2002.

Ook de Britse bankier Chris Buchanan, voorzitter van de ISU-commissie synchroonschaatsen en scheidsrechter bij het ijsdansen, haalde na één stemronde bakzeil. Zijn kandidatuur kwam pas op het laatste moment en werd nooit kansrijk geacht. Ook de Hongaar Sallak stelde zich pas laat kandidaat, maar hij gold wel als geduchte tegenstander van Dijkema. Als bestuurslid voor ontwikkeling van het schaatsen is Sallak populair in ‘kleine schaatslanden’.

Langebaanschaatsen zorgenkindje

De ervaren bestuurder Dijkema kon uiteindelijk rekenen op de meeste steun. De Nederlandse schaatsbond KNSB wachtte lang met zijn kandidaatstelling maar toont zich nu verheugd met zijn verkiezing tot voorzitter. “Dit is goed nieuws voor de schaatssport en voor Nederland”, reageerde algemeen directeur van de KNSB, Theo Fledderus vanuit Dubrovnik.

Als voorzitter kan Dijkema maximale invloed aanwenden ter promotie van het langebaanschaatsen, dat wegens de geringe internationale belangstelling geldt als zorgenkindje binnen de ISU.

Eerder op het ISU-congres werd al duidelijk dat het langebaanschaatsen wel gaat vernieuwen, met name de Europese kampioenschappen, maar dat er voorlopig niet zal worden getornd aan de status van de 10 kilometer bij de mannen. Juist voor de KNSB en het Nederlandse schaatsen was dat een heikel punt. De afgelopen jaren gingen steeds meer stemmen op om de langste afstand – al jaren gedomineerde door de Nederlanders - af te schaffen. Maar vrijdag werd bekend dat ‘de tien’ gewoon op het programma blijft bij de WK allround.

    • Maarten Scholten
    • Rob Schoof