Hoe koop je een kitten?

Hoe doe je dat? Op Marktplaats is een poezenpiek. Overal worden kittens aangeboden. Waar moet je op letten als je een kat koopt?

Foto istock

Waarom wilde ik ook alweer een kat?

Denk er goed over na. Dat is een zin die elke keer terugkomt als je kattenexperts vraagt hoe je een kat koopt. Of, zoals Steffie van Horck, directeur van de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren, zegt: „Doe het niet, tenzij.”

Met tenzij bedoelt Van Horck: tenzij je beseft dat een kat twintig jaar oud kan worden, je zo 500 euro per jaar kost en waarschijnlijk ook je bank en gordijnen. Dat een kat niet graag verhuist, dus dat je hem niet zomaar even naar een logeeradresje brengt als je langer op vakantie wilt.

Waar koop je een kat?

Ga naar het asiel, zegt Van Horck. Want er er zijn al genoeg katten in Nederland, zo’n 2,5 miljoen. „In de vakantietijd neemt het aantal allergieën nog steeds toe. Heel typisch.” Er zitten soms ook kittens in het asiel, mocht je per se een jonge kat willen. Je kunt er een kat uitzoeken die bij je leefsituatie past. Een kat die honden of kinderen gewend is, of juist goed alleen thuis kan blijven. Een asielkat kost rond de 90 euro – op oudere katten krijg je soms korting. Asielkatten zijn gechipt, ingeënt, ontwormd en gecastreerd.

En al die katten op Marktplaats, die moeten toch ook een baasje?

Op Marktplaats staan nu zo’n vierduizend kattenadvertenties. Het aantal advertenties is de afgelopen maanden verdubbeld, laat Marktplaats weten. Het is nestjesseizoen, topdrukte. Je vindt er Perzische katten met namen als Beso del Tigre Daisy die in een roze mandje slapen en boerderijpoezen in het stro die in de advertentie gewoon ‘gevlekt’, ‘zwart’ of ‘wit’ genoemd worden. Er zijn oude katten met allergische baasjes maar vooral veel katten van pas een paar weken oud.

‘Een serieuze fokker neemt vrij van zijn werk’

Maar op Marktplaats moet je oppassen voor fout volk. Kijk hoe lang de adverteerder al actief is. Kersverse adverteerders kunnen verdacht zijn – het kan een oplichter zijn die eerder is verwijderd. Als adverteerders veel dieren aanbieden, is het misschien een handelaar of broodfokker. Zij halen jonge katten soms te vroeg weg bij hun moeder en dierenwelzijn is geen prioriteit. Wettelijk moet een kitten tot zeven weken bij zijn moeder blijven. Al is dat volgens velen nog te kort.

Probeer te ontdekken waar de kittens op de foto opgroeien, of hun oogjes schoon zijn en of je de ouders ook ziet. Zijn die er niet? Vraag om een foto voor je langsgaat.

Moet je betalen voor een huis-, tuin- en keukenkat?

De eigenaar heeft – als hij het goed gedaan heeft – kosten gemaakt. De kittens moeten gevoerd en ontwormd en ingeënt worden. Een vergoeding is niet onredelijk. Denk aan: maximaal vijftig euro voor een kitten.

Meer geld voor een rasloze kat is meestal niet nodig. Dan verdient de verkoper eraan en heb je mogelijk met een broodfokker of handelaar te maken.

In België mogen particulieren (‘occasionele kattenkwekers’), helemaal niet adverteren op ‘zoekertjeswebsites’. Niet online, maar ook niet via een briefje in de supermarkt. Zo zou Van Horck het liefst ook in Nederland zien. Geen dieren meer in tuincentra, dierenwinkels en online. „Om impulsaankopen te voorkomen.” Eerst moeten die asiels maar eens leeg, vindt ze.

En als ik een raskat wil?

Check de fokker waar je wilt gaan kijken bij een rasvereniging. Opnieuw: kijk uit met online advertenties. Met raskatten valt geld te verdienen – er zijn raskatten die voor 1.000 euro verkocht worden. „Het is een donker wereldje”, zegt Van Horck. Wees extra alert bij katten die eruitzien als raskatten, maar voor minder geld worden aangeboden. Dat soort katten zijn goede handel.

Raskatten kunnen gezondheidsproblemen hebben omdat er zo op het uiterlijk is gefokt. Zo hebben perzen het vaak benauwd omdat hun neus zo plat is. Ook iets om rekening mee te houden: diefstal. Veel baasjes laten hun kat om die reden niet buiten.

Waar let je op als je gaat kijken?

Bij voorkeur ligt het nestje in de woonkamer, niet in een schuur, bijkeuken of kattenkamer. In de huiskamer leren kittens de geluiden van het huishouden kennen. Televisie, bezoek, de stofzuiger, kinderen, het geluid van iets dat op de grond valt. Sweere: „Dat worden sociale en vriendelijke katten.”

Een kitten moet vrolijk en onbevangen op je afkomen. Kijk of zijn oogjes schoon zijn, of hij levendig is. Nog een tip van kattengedragstherapeut Yvon Sweere: test zijn schrikreactie. Een kitten mag schrikken als je bijvoorbeeld je sleutelbos laat vallen, maar moet niet bang blijven. „Als hij gewend is aan onverwachte geluiden is hij waarschijnlijk goed gesocialiseerd.”

Een nestje katten is niet iets voor erbij, zegt Sweere. „Een serieuze fokker neemt vrij van zijn werk”, zegt ze, „om de kittens socialiseren.” Doet ze af en toe in een reismandje om te oefenen, laat een hond langskomen, zodat de katten ook daaraan kunnen wennen.”

En hoe zit het met je meubels?

„Tja, verdiep je in het dier dat je aanschaft”, verzucht Sweere. „Een kat is een klimmer, krabber, klauteraar, ze zitten graag hoog.” Er zijn allerlei oplossingen te verzinnen (pak je bank in met vershoudfolie!) maar nog beter is meteen twee kittens te nemen, zegt Sweere. Zeker als ze niet naar buiten kunnen. Dan hebben ze elkaar om mee te spelen.