Het was nog best lastig om het lam in mijn nek te krijgen

'Innocence is bliss', de winnende foto in NRC's fotowedstrijd van de maand mei, thema Lente.
'Innocence is bliss', de winnende foto in NRC's fotowedstrijd van de maand mei, thema Lente. Foto: Lieke Anna Haertjens

“Deze foto brengt bij mij een weemoedig gevoel teweeg van de frisse, Nederlandse lente”, zei jurylid Wilfried de Jong over de winnaar van NRC’s fotowedstrijd van de maand mei, met als thema ‘Lente’.

Aanvankelijk hij was even in verwarring was of de foto wel recent was. Gastjurylid Jasper Doest was kort maar krachtig: “Dit is de Nederlandse lente ten top.”

Maker van de winnende foto is Lieke Anna Haertjes (28, Breskens) en zelden was de jury het zo snel en grondig eens. “Het is een zelfportret”, vertelt fulltime fotograaf Haertjens. “Gemaakt op Koningsdag, in Zeeland, op de boerderij van een vriendin. Het was nog best lastig om het lam in mijn nek te krijgen, maar toen het er eenmaal lag, vond het ’t wel lekker. Met een paar foto’s was het klaar.”

Ik hou van imperfectie

“Ik wilde de jaren 50-sfeer proberen te pakken. En ik hou van imperfectie. Het is geen kunst om alles met Photoshop te perfectioneren, maar juist dat ontbrekende knoopje, dat vlekje op de jurk, dat maakt het allemaal net iets echter, zorgt voor karakter.”

“Ik ben normaal gesproken nogal van de bewerkingen, maar hier heb ik niet zoveel aan gedaan. Het was een kleurenfoto, daar heb ik zwart-wit van gemaakt en er een korrel aan toegevoegd, meer niet. Het ging puur om de blik en de pose met het lammetje.”

“Ik zie mezelf als een verhalenvanger. Die verhalen stop ik in een beeld. Het hoeft er niet te dik op te liggen. Ik vind het juist ook leuk om te horen welke verhalen anderen bij een foto bedenken.”

Foto’s bekijken of zelf inzenden kan via foto.nrc.nl. Het thema van de maand juni is Naakt.