Vroeger spelletjes en wodka, nu varen met de kinderen

Cabaretier Renate Reijnders gaat naar Balk om te werken, varen of wandelen. “Vroeger om uit te brakken, maar sinds we kinderen hebben is de functie van het huis veranderd.”

Vroeger werden er in Balk spelletjes gespeeld en ging het tot de late uurtjes door als de wodka op tafel kwam. Sinds Renate en Ingeborg twee zoons hebben, heeft het huisje een andere functie: een plek tot rust te komen of om te werken.
Vroeger werden er in Balk spelletjes gespeeld en ging het tot de late uurtjes door als de wodka op tafel kwam. Sinds Renate en Ingeborg twee zoons hebben, heeft het huisje een andere functie: een plek tot rust te komen of om te werken. Merlijn Doomernik

Als cabaretier Renate Reijnders nu een foto van het huisje in Balk op Facebook plaatst, zetten vrienden er vrolijke en ook weemoedige berichten onder. Vroeger, voordat ze kinderen hadden, gingen ze met acht man naar het huis in Friesland. Het spel Party&Co in de kofferbak, en niet te vergeten: wodka en whiskey.

“De vriendengroep wilde altijd spelletjes spelen, maar ik hou helemaal niet van spelletjes. Als een boer met kiespijn zat ik aan tafel, haha. De meiden moesten dan lachen om mijn lange gezicht.” Als de wodka op tafel kwam, ging het wel. Tot diep in de nacht werden woorden geraden, uitgebeeld en getekend.

“Als het in Utrecht bewolkt is, gaan we snel die kant op.”

Reijnders en haar partner Ingeborg Huisman gingen ook graag naar Friesland om uit te brakken. Na Koninginnedag bijvoorbeeld. Sinds ze samen twee zoons hebben, heeft het huis een andere functie gekregen.

“Als het in Utrecht bewolkt is, gaan we snel die kant op. Aan het Slotermeer klaart het eigenlijk altijd op.” Reijnders gebruikt het ook als toevluchtsoord om te werken, columns schrijven of een voorstelling voorbereiden bijvoorbeeld. Een paar dagen weg van het gezin, uiterste concentratie. Soms gaat een collega mee.

Met de kinderen gaan ze er zeilen of varen op het meer, eendjes voeren, zwemmen, hout sprokkelen, vuurtje maken; “back to the roots”. Of tafeltennissen en wandelen. “Achter het huis loopt het Pieterpad, daar heerst een bijna surrealistische sfeer. Ook het haventje is mooi, heel pittoresk. Ik kom uit Zuid-Limburg en heb nooit iets met water gehad. Het botenleven heb ik van Ingeborg geleerd.”

Wonen op een marineschip:‘De boot is mijn eigen eiland’

Mensen komen terug met hun kinderen

Huisman komt al sinds haar zevende in Balk, het huis is van haar familie. Vroeger was het traditie om met alle buurtkinderen een ijsje te eten in het dorp. Daarna gingen de oudsten stappen in discotheek The String. Nu komen de mensen met wie Huisman opgroeide terug met hun kinderen.

Slapen in Balk is totaal anders dan in Utrecht: donker, sterren en alleen het geluid van de wind en het getik van lijnen tegen masten. Voor de deur liggen twee bootjes. “Die Friendship, een zeilboot van acht meter, heeft mijn schoonvader zelf gebouwd. De eerste keer dat ik in Balk was, ging Ingeborg de patser uithangen en me die boot laten zien. Dat maakte indruk op me.”