Opinie

    • Marcel van Roosmalen

Hans & Bassie

None

Gisteren las ik dat het AD zich officieel de grootste krant van Nederland mag noemen. Ze hadden voor het eerst meer lezers over dan De Telegraaf. Er waren mensen die spraken van het ‘Hans Nijenhuis-effect’. Dat klopt maar voor de helft: het is het ‘Hans & Bassie-effect’. De nog verse hoofdredacteur en de clown zijn al jaren beste vrienden. Dat was al zo toen Hans nog bij NRC werkte, maar toen mocht niemand dat weten.

We hebben in de tijd dat Hans nog de baas was bij nrc.next allemaal wel eens voor overleg in die geelrode caravan gezeten. Bassie had toen al onorthodoxe ideeën om de massa te bereiken, maar Hans voelde zich gedwongen om af en toe op de rem te trappen.

Na zijn promotie tot hoofdredacteur van het AD heeft hij meer speelruimte en die benut hij volledig. Ik gun Hans het beste en geniet van een afstandje met volle teugen van de nieuwe Hans.

Dat begon al meteen op zijn eerste werkdag toen hij in een interview ging uitleggen hoeveel lezers het AD eigenlijk heeft. Elke keer als het getal 950.000 ergens voorbijkomt, denk ik aan Hans.

„Dat is in elke provincie een volle Kuip en dan hou je nog zeven gevulde Kuips over die je ergens anders moet zetten. En dan nog alle bezoekers van AD.nl, maar die tel ik even niet mee want dan krijg ik het helemaal benauwd.”

Deze, over zijn verslaggevers, was ook goed: „We zitten in het Witte Huis, maar ook in het stadhuis.”

Allemaal de invloed van Bassie, die het aanstellen van Paul de Leeuw als columnist er op een zwak moment van Hans ook nog even doorheen had weten te drukken.

Sindsdien ging er geen dag voorbij of er kwam wel wat lawaai uit de Alexanderpolder. Gisteren zag ik een op een spandoek gefotoshopte Hans in een vol AFAS Stadion met de tekst ‘Welkom Coach!’ voorbij komen. En het filmpje van de benen van Hans die over de redactieburelen banjert, mocht er ook zijn.

Maar het allermooiste waren de foto’s van de dag dat Hans zijn vriend Bassie had meegenomen naar de werkplek.

Aanleiding was de volledig vernieuwde website die gisteren groot bracht dat een 36-jarige vrouw haar vriend elke twee uur borstvoeding geeft. Je kon daar veel van vinden, maar ik kende Hans & Bassie lang genoeg om te weten dat dit nieuws was.

    • Marcel van Roosmalen