Gewonde bij schietpartij voor huis waar eerder granaat ontplofte

Bij een schietpartij in de Amsterdamse Rivierenbuurt is donderdagochtend een jonge vrouw gewond geraakt. Ze werd neergeschoten voor een huis waar vorige maand nog een handgranaat in het portiek ontplofte. In twee van de woningen die het portiek delen, wonen volgens buren leden van één familie met een Marokkaanse achtergrond.

Burgemeester Van der Laan zei donderdagmiddag tegen de gemeenteraad dat het lijkt op „een gerichte actie tegen de vrouw”. Veel details gaf hij niet. Het ligt niet voor de hand dat de gezinnen uit de woningen worden gezet, zei hij op vragen van een raadslid. Als in de horeca een schietpartij plaatsvindt, wordt de zaak gesloten. „Er zijn ook drie kinderen in het geding”, aldus Van der Laan. Hij beloofde met buurtbewoners te zullen spreken „als daar behoefte aan is”.

Twee uur na de schietpartij liepen buurtbewoners ontspannen over het plein voor de woningen. Volgens een buurtbewoner hebben de zonen van het gezin „af en toe” in de gevangenis gezeten.