Fujimori geeft nederlaag toe bij verkiezingen Peru

In de peilingen leek Fujimori de verkiezingen gemakkelijk te gaan winnen van econoom Pedro Pablo Kuczynski.

Keiko Fujimori tijdens een campagnebijeenkomst.
Keiko Fujimori tijdens een campagnebijeenkomst. Foto Luka Gonzales / AFP

Tegen alle verwachtingen in wordt Keiko Fujimori niet de nieuwe president van Peru. De dochter van oud-president Alberto Fujimori gaf vrijdagavond haar nederlaag toe, zo meldde persbureau Reuters. Eerder werd al duidelijk dat tegenstrever Pedro Pablo Kuczynski de verkiezingen met een nipte meerderheid van de stemmen had gewonnen.

Na het tellen van alle biljetten kwam Kuczynski, een voormalig Wall Streetbankier, uit op 50,12 procent van de stemmen. Daarmee was de overwinning van de 77-jarige econoom overigens nog niet helemaal zeker. De uitslag zou pas definitief zijn nadat 50.000 stemmen werden bevestigd door een verkiezingscomité.

‘Verloren door haatcampagne media’

Fujimori bleek daar uiteindelijk niet op te willen wachten. Ze kondigde vrijdag in een toespraak aan de komende jaren “waakzaam” oppositie te gaan voeren. Tegelijkertijd beschuldigde ze de Peruaanse media van een haatcampagne, omdat ze geregeld wezen op de reputatie van haar vader, die het land jarenlang als dictator bestuurde.

De nederlaag van Fujimori kwam als een verrassing, aangezien de 40-jarige kandidate in peilingen ruim aan kop ging. Ook won ze in april de eerste ronde van de verkiezingen, met 39 procent van de stemmen. Dat was te weinig voor directe verkiezing, waarna er zondag nog een tweede verkiezingsronde werd georganiseerd.

    • Joost Pijpker