Frankrijk wint in spannend openingsduel van Roemenië

In het Stade de France begon de Franse ploeg het toernooi in eigen land met een 2-1 zege.

Olivier Giroud juicht nadat hij Frankrijk op 1-0 heeft gezet.
Olivier Giroud juicht nadat hij Frankrijk op 1-0 heeft gezet. Foto Christian Hartmann / Reuters

Frankrijk is het Europees Kampioenschap voetbal in eigen land goed begonnen. In het Stade de France wonnen Les Bleus de openingswedstrijd van het toernooi met 2-1 van een verrassend sterk Roemenië. Matchwinner in Parijs was niet vedette Antoine Griezmann of Paul Pogba, maar middenvelder Dimitri Payet.

Door de zege heeft de ploeg van bondscoach Didier Dechamps de eerste drie punten nu binnen. Zaterdagmiddag spelen de twee andere teams van de poule, Albanië en Zwitserland, in het Noord-Franse Lens tegen elkaar. De volgende wedstrijd van Frankrijk wordt op woensdagavond gespeeld, als het nationale team van Albanië op het programma staat.

Toch begon de thuisfavoriet van het toernooi allerminst zeker aan de wedstrijd tegen Roemenië, dat al na vier minuten gevaarlijk werd uit een hoekschop. Toen de bal werd doorgekopt naar Bogdan Stancu leek 28-jarige aanvaller zo verrast dat hij alleen nog recht tegen de perplexe Franse doelman Hugo Lloris kon aanschieten.

Ook na rust beginnen Roemenen beter

Na die verrassende opening namen de Fransen het initiatief echter over, waarna Antoine Griezmann twee keer gevaarlijk kon worden. De eerste keer was via een kopbal, die door de Roemeense verdediging tegen de paal aan kwam en het veld weer in stuiterde. Enkele minuten later ging een van richting veranderd schot rakelings naast.

Ook na de rust was de eerste kans voor Roemenië, maar opnieuw kon Stancu de bal niet voorbij Lloris krijgen. Frankrijk herpakte zich daarop meteen en kreeg twee goede kansen via Giroud. Waar de eerste bal gemakkelijk was te pakken voor de Roemeense doelman kopte de spits van Arsenal de tweede feilloos in: 1-0.

Gelijkmaker uit een strafschop

Met de openingstreffer op zak leek Frankrijk goed op weg naar de zege, maar dat was buiten Nicolae Stanciu gerekend: na ruim een uur snelde de aanvallende middenvelder het strafschop gebied in, waarna hij onhandig werd neergehaald door Patrice Evra. De strafschop die daarop volgde werd zelfverzekerd binnengeschoten door Stancu.

Net toen de eerste verrassing van het toernooi aanstaande leek, kwam alsnog de verlossing voor de Franse ploeg via de 29-jarige Payet. De Franse middenvelder kreeg vlak voor tijd de bal, trok naar binnen en schoot van buiten het strafschopgebied met een prachtige krul in de linker bovenhoek.

Naast de poulegenoten van Frankrijk spelen zaterdag ook alle vier de teams uit de B-poule. Om 18.00 uur treft Wales de Slowaakse nationale ploeg, waarna Engeland drie uur later uitkomt tegen Rusland.

    • Joost Pijpker