NRC tipt: Frankrijk -Roemenië

EK Welke EK-wedstrijden mag je echt niet missen? NRC geeft elke dag een tip. Vandaag: Frankrijk – Roemenië, vooral voor het ongekend leuke gastland.

Illustratie Pepijn Barnard

Het Franse elftal dat vanavond tegen Roemenië het EK opent, is ongekend leuk en ongekend kwetsbaar. In het voetbal wordt de ploeg die de minste goals tegen krijgt meestal kampioen. Dat weet Didier Deschamps, de verdedigend ingestelde Franse bondscoach, drommels goed. Hij moet nu heel snel zijn ploegorganisatie op orde krijgen.

Keeper Hugo Lloris van Tottenham is een zekerheidje, maar de achterste vier zijn dat geen van allen. Bacary Sagna is een onopvallende rechtsback die meestal slechts een zesje haalt. Centrumverdediger Adil Rami schutterde in de nipte 3-2 overwinning tegen Kameroen deze week. Zijn collega in het centrum, Laurent Koscielny, speelt als mandekker zo kort op de spits, dat hij voortdurend flirt met rood. En linksback Patrice Evra is inmiddels 35. Op het middenveld hebben Blaise Matuidi en Paul Pogba een onbetwiste basisplaats. Beide spelers bestrijken het hele speelveld, box-to-box midfielders, in het Engelse jargon. De derde middenvelder kan N’Golo Kanté zijn, mede dankzij hem werd Leicester City zo verrassend kampioen. Maar Deschamps zal waarschijnlijk beginnen met de meer ervaren Yohan Cabaye.

Voorin leek Frankrijk een paar maanden terug nog tekort te zullen schieten. Naast Karim Benzema werd ook Mathieu Valbuena – het slachtoffer van de sekstape-affaire (waarbij Benzema vrienden zou hebben geholpen hem te chanteren) – niet meer opgeroepen. Maar de leegte die zij achterlieten is inmiddels meer dan gevuld. Antoine Griezmann – die als tiener naar Spanje trok omdat hij in Frankrijk te klein werd bevonden – heeft dit seizoen met Atlético Madrid 22 competitiegoals gemaakt. Verder voorin speelt waarschijnlijk Anthony Martial van Manchester United, maar er is volop concurrentie van Kingsley Coman, de 19-jarige buitenspeler van Bayern München en Dimitri Payet van West Ham.

Weet je nog niet voor wie je moet zijn? Doe de EK 2016 juichwijzer

De vervanger van Benzema als centrumspits is meer omstreden. Olivier Giroud van Arsenal heeft in zijn laatste vier basisoptredens voor Frankrijk vijf keer gescoord, maar als grote statische midvoor neemt hij minder aan het spel deel dan reservespits André-Pierre Gignac.

Letten op:

Frankrijk: Antoine Griezmann, als de kleine aanvaller zijn vorm van Atlético Madrid meeneemt naar het EK heeft Frankrijk een ster voorin.

Roemenië: Lucian Sanmartean, FC Utrecht-fans zullen de lichtvoetige, maar ook zeer blessuregevoelige Roemeen zich nog herinneren. Sanmartean is 35, speelt in Saoedi-Arabië, maar is nog altijd een dribbelvaardige nummer 10.

    • Simon Kuper