SidewaysNPO 3, 21.20-23.25u.

None

(Alexander Payne, 2004). De wijn in het glas wordt bekeken, geroken, geproefd. Miles (Paul Giamatti) vindt hem naar aardbeien en oude kaas smaken. Jack (Thomas Haden Church) proeft die kaas niet zo. Maar hij heeft dan ook een stuk kauwgom in zijn mond. Miles en Jack zijn twee vrienden van begin veertig die een weekje wijn gaan proeven in Californië („I am not drinking any fucking Merlot!”). De gedesillusioneerde Miles is een leraar Engels op een middelbare school, een misantroop met een midlifecrisis. Zijn alcoholisme heeft hij vermomd als liefde voor wijn. Miles’ vriend Jack is een mislukt acteur. Ook Jack is verslaafd, niet aan alcohol, maar aan seks. Voor hij trouwt, wil hij nog één keer de bloemetjes buiten zetten. De misverstanden tussen deze twee losers, een optimistische en een pessimistische, zorgen voor veel van de humor in deze tragikomische film. In een interview noemde Payne zijn personages ‘mannen in een overgangsfase’, net zoals in zijn andere fraaie karakterstudies over tobbende ploeteraars, About Schmidt (met Jack Nicholson) en The Descendants (met George Clooney).