FC Twente hoort uitspraak rechter: wat kan er gebeuren?

Als de rechter de KNVB gelijk geeft, degradeert Twente dan definitief? En wat als Twente wint?

De Grolsch Veste, het stadion van FC Twente
De Grolsch Veste, het stadion van FC Twente Foto ANP

Om 14.00 uur vrijdagmiddag doet de voorzieningenrechter uitspraak in het kort geding dat FC Twente tegen de licentiecommissie van de KNVB had aangespannen. Het is een belangrijke stap in een nu al slepend proces met belangen voor vrijwel het gehele betaald voetbal. Wat kunnen we verwachten en wat staat er op het spel?

1. Waar draait de zaak ook alweer om?

De licentiecommissie van de KNVB besloot op 18 mei dat FC Twente wordt teruggezet naar de Jupiler League. Vanwege de financiële wanpraktijken, onder meer rond de transfers van spelers Dusan Tadic, Jesús Corona en Orlando Engelaar en de banden met de omstreden investeerder Doyen, zou de licentie voor de eredivisie worden ingetrokken en een nieuwe licentie worden verstrekt voor de Jupiler League, de eerste divisie. Het was een geïmproviseerde straf, die voortkwam uit het feit dat de lichte straf, een boete van ruim 45.000 euro, te licht bevonden werd, en algehele licentieontneming voor het betaald voetbal, te zwaar.

Twente heeft de beslissing bij de voorzieningenrechter aangevochten. De zaak diende precies twee weken geleden. Twente eist dat de rechter de KNVB verbiedt de licentie te ontnemen. Twente vindt de straf buitenproportioneel hoog, omdat het al meerdere malen gestraft is voor de eerdergenoemde wanpraktijken - in de vorm van boetes, puntenaftrek en uitsluiting van Europees voetbal - en de effecten ervan funest zijn voor de club: terugzetting zou de doodsteek voor de ploeg zijn.

2. Wat als FC Twente gelijk krijgt?

Ten eerste is belangrijk dat de uitspraak van deze rechter een voorlopige voorziening is, wat betekent dat het gaat om een uitspraak die geldt totdat een rechter in een eventuele grotere rechtszaak zijn of haar oordeel heeft uitgesproken.

Maar mocht Twente gelijk krijgen, dus dat de rechter oordeelt dat deze licentieontneming door de KNVB niet mag, is Twente dan per definitie veilig? Nee. Dit zijn de voornaamste dingen die er dan kunnen gebeuren:

- De beroepscommissie van de KNVB, wier proces over de zaak nu ook nog loopt, moet een alternatieve straf verzinnen voor FC Twente. Deze straf mag namelijk van de rechter niet.

- De KNVB gaat in beroep en start een uitgebreidere rechtszaak, in eerste instantie bij de appelrechter.

Dat laatste is onwaarschijnlijk, want dat is niet in het voordeel van het gehele betaald voetbal, en dat weet de bond. Zo’n proces kan weken of maanden duren. En zo ver is de start van de competitie niet meer. De KNVB en de clubs, met een speciale rol voor De Graafschap - die zou niet degraderen als Twente dat wel doet - hebben baat bij snelle duidelijkheid. Zo niet, dan heeft de KNVB niet alleen met Twente, maar ook met andere clubs een probleem.

3. Wat als de KNVB gelijk krijgt?

Als de KNVB gelijk krijgt en de rechter meegaat in het oordeel van de licentiecommissie, dan is FC Twente niet meteen definitief gedegradeerd. Al slinken de kansen voor de club enorm. Dit kan of gaat er dan gebeuren:

- De beroepscommissie van de KNVB kan in het geval van een positieve uitspraak onderbouwd mee in het oordeel van de licentiecommissie en oordelen dat de licentie voor de eredivisie wordt ingetrokken.

- Twente kan in beroep gaan, met de gevolgen die eerder al geschetst werden. Dit zal de KNVB ook willen voorkomen. Wellicht dat er dan een ‘verzachtend’ pakket wordt afgesproken.

    • Frank Huiskamp