Drempels voor nieuwkomers in financiële sector gaan omlaag

Nieuwe, veelal kleine, innovatieve bedrijven, moeten gemakkelijker toegang krijgen tot de financiële sector. Daartoe nemen het kabinet en toezichthouders DNB en de AFM een reeks maatregelen, blijkt uit een brief die minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De maatregelen moeten ertoe leiden dat er meer concurrentie komt in de sector. Die wordt nu gedomineerd door een handvol grote banken en verzekeraars. Meer concurrentie zou goed zijn voor klanten, omdat die meestal tot lagere prijzen leidt.

Kleine, vernieuwende financiële ondernemingen, ook wel fintechbedrijven genoemd, hebben zich beklaagd over de barrières die er zouden zijn om zaken te kunnen doen. Het zou vooral lang duren en kostbaar zijn om een bankvergunning te krijgen.

De toezichthouders zeiden eerder dat ook zij willen dat er meer van dit soort bedrijven komen. Maar zij zijn tegelijk bezorgd over de mogelijke risico’s voor consumenten. Bedrijfjes die een gelikte app maken, moeten er bijvoorbeeld wel voor zorgen dat de persoonlijke data die een klant achterlaat niet op straat komen te liggen.

In reactie op de kritiek wordt de procedure voor de vergunningverlening voor hen nu versoepeld, hoewel er wel scherp op de risico’s voor consumenten blijft worden gelet, schrijft de minister. Zo komt er een ‘innovatiehub’ waar nieuwkomers terecht kunnen met vragen over wat wel en niet mag. Ook komt er een ‘proeftuin’ waarin fintechbedrijven kunnen experimenteren met producten en echte klanten, onder het oog van de toezichthouders. Gaat dat goed, dan kunnen zij een volwaardige vergunning krijgen.

Er komt een ‘light’-vergunning voor bedrijven die nog niet aan alle eisen voldoen. „Zo kunnen nieuwe spelers hun bedrijf opstarten, zonder direct geconfronteerd te worden met de zware eisen die nu gelden.”

De minister kondigde ook aan dat er opnieuw gekeken wordt naar de belangrijkste wetgeving voor financiële instellingen, om te kijken of die wel adequaat is voor de opkomst van kleine en grote techbedrijven (zoals Apple) in de financiële sector.

    • Chris Hensen