De bommen bij St-Denis

None

In de lantaarnpaal tegenover de McDonald’s bij Stade de France staan nog steeds de afdrukken van de kogels en boutjes die het explosief van zelfmoordterrorist Bilal Hadfi met verwoestende kracht in de rondte blies om 21.53 uur, 13 november 2015. Kort daarvoor hadden twee andere terroristen zich tot ontploffing gebracht.

Bij de slachting die volgde in Parijs verbleekten de grotendeels mislukte aanslagen bij het stadion in Saint-Denis. Het ene dodelijke slachtoffer, Manuel Colaço Dias, en de ruim twintig gewonden zijn zo de ‘vergeten slachtoffers’ geworden. Een van hen, Aca Pavlovic, deed zijn verhaal in The Guardian. Doorboord door metalen voorwerpjes. Zijn vrouw kreeg een scherf in haar hoofd, raakte deels verlamd. ‘Mislukte’ aanslag? Voor hen een grievend adjectief.

Terwijl de McDonald’s geëvacueerd werd, zag Pavlovic terrorist Hadfi ineens op hem afkomen. Willekeur? „Hij had daar veel doden kunnen maken. In plaats daarvan stak hij over en blies zichzelf op, pal naast ons. Als ik me niet had afgewend was ik dood geweest.”

    • Bart Hinke