Straaljager stort neer

None
Foto Jacob van Essen/ANP

Een straaljager van een demonstratieteam van de Zwitserse luchtmacht is donderdag neergestort in een vijver naast een kassencomplex in het Friese Bitgum. De piloot wist zich met zijn schietstoel in veiligheid te brengen. Hij viel door het glazen dak van de kassen en raakte gewond aan beide enkels. Het toestel was aan het oefenen voor de Luchtmachtdagen die vrijdag beginnen op de vliegbasis in Leeuwarden.

Volgens de Zwitserse luchtmacht werd het ongeluk veroorzaakt, doordat twee straaljagers elkaar in de lucht schampten. Het andere toestel maakte een noodlanding op de Leeuwarder vliegbasis. Het Zwitserse team heeft zich teruggetrokken voor het evenement. De Luchtmachtdagen gaan dit weekend wel door.

Een medewerker van het kassencomplex zei tegen Omrop Fryslân dat hij na de knal een man met een helm in zijn hand zag strompelen. „Dat was de piloot. Ik vroeg hoe het met hem ging en hij zei twee keer dat hij oké was.”

Volgens burgemeester Tom van Mourik van de gemeente Menameradiel had het veel slechter kunnen aflopen als het vliegtuig op de kas was neergestort. Onderzocht wordt hoe het toestel kan worden geborgen. De plek van de crash is afgezet. De Zwitserse luchtmacht heeft een onderzoeksteam naar Friesland gestuurd. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid stelt een onderzoek in. (NRC)