Bewoners Haarlemmerpoort vrezen ‘tweede Leidseplein’ na renovatie

Dat de Haarlemmerpoort moet worden opgeknapt, daar zijn de bewoners het over eens. Maar waarom doet Ymere het op deze manier, met nieuwe horeca?

Op zijn verjaardag kreeg Guido Egas (36), bewoner van de Haarlemmerpoort, een opmerkelijk cadeau van woningcorporatie Ymere: een huuropzegging. Hij is niet de enige. Ymere wil dat de 17 sociale huurders van de neo-classicistische poort (tijdelijk) vertrekken. Na een grote renovatie van een jaar opent een horecagelegenheid op de begane grond; de woningen erboven worden tegen aangepaste prijzen verhuurd.

Daar zijn de huidige bewoners het niet mee eens. Tussen de zuilen is het spandoek ‘Red de Poort’ opgehangen. In mei organiseerden zij een manifestatie, de online petitie is in twee maanden tijd 2.700 keer ondertekend.

Tegenstanders vrezen „een tweede Leidseplein” als de plannen worden doorgezet, meldt de petitie. De horecagelegenheid zou 350 vierkante meter beslaan, waarvan een groot deel terras, met de mogelijkheid tot een sluitingstijd van 3 uur ’s nachts.

„Iedereen kan zien dat de Haarlemmerpoort onderhoud nodig heeft. Wij zijn niet tegen verandering, maar wij willen dat het plein van en voor de buurt blijft”, stelt de petitie.

Volgens een woordvoerder van Ymere mogen alle bewoners na de renovatie terugkeren, en wordt op basis van hun inkomen vastgesteld of de woning als sociale of vrije huurwoning wordt aangeboden. Ook is het renovatieplan in overleg met de bewonerscommissie opgesteld. Dat er horeca komt is een wens van de gemeente om de begane grond een publieke functie te geven, aldus de zegsvrouw.

De bewoners van de poort willen een alternatief voorstellen aan Ymere, waarin ze het gebouw in eigen beheer nemen met de begane grond als publieke (niet-horeca) functie. Daarvoor hebben ze tot half oktober. In maart 2017 wil Ymere de renovatie van het gebouw uit 1840 starten.

    • Jonas Kooyman