Kabinet waarschuwt de Fransen

Het kabinet zal niet toestaan dat vluchten en banen van KLM verhuizen van Amsterdam naar Parijs. Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) en staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu, PvdA) hebben zich donderdag gemengd in de discussie over de werkverdeling tussen Air France en KLM. Kamerleden van PvdA, VVD, CDA en SP gingen hen voor.

Dijsselbloem zei in RTL Late Night: „We gaan niet de problemen in Frankrijk oplossen door hier werk en vluchten weg te halen.” Dijksma in een verklaring: „Wij dringen er bij Air France-KLM op aan om geen beloftes te doen die afbreuk doen aan de Nederlandse- en KLM-belangen.”

Aanleiding voor de politieke uitspraken is een vermeende eis van Franse piloten, die vanaf zaterdag staken uit onvrede over ongelijke groei tussen Air France en KLM. De piloten zouden eisen dat KLM-vluchten worden overgeheveld van Amsterdam naar Parijs om het evenwicht te herstellen. Volgens vakbond SNPL willen de piloten geen overheveling van vluchten maar Franse investeringen in vliegtuigen.

De recente groei van het KLM-netwerk is mogelijk dankzij kostenbesparingen die bij Air France nog niet zijn uitgevoerd. De directie van Air France wil vanaf 4 juli met de bonden praten over de ‘productiebalans’ tussen Air France en KLM.