Achttien nieuwe plannen tegen drukte

Toerisme Wethouder Ollongren komt met nieuwe plannen om de overlast door toeristen te beperken. Spreiding is het devies.

Het Museumplein, een van de altijd drukke toeristenplekken in de stad.
Het Museumplein, een van de altijd drukke toeristenplekken in de stad. Foto Tammy van Nerum

Gastheren en -vrouwen om toeristen wegwijs te maken, en plekken buiten het centrum opluisteren. Dat is de kern van achttien nieuwe plannen die het college van B en W presenteert om overvolle delen van de stad te ontlasten.

De drukte die het toerisme – nationaal en internationaal – met zich meebrengt is in twee jaar tijd uitgegroeid tot het belangrijkste politieke dossier in Amsterdam, met discussies over hotels en illegale hotels, evenementen en parken-in-overlast, scooters en bierfietsen. Wethouder Kajsa Ollongren (economie, D66) is verantwoordelijk voor de „balans in de stad” en komt nu met een nieuwe reeks experimenten om de drukte tegen te gaan.

Die experimenten variëren van gastheren en –vrouwen en het terugdringen van het aantal touringcars op het Museumplein tot het inrichten van een ‘sport- en spelwal’ langs de oever van de Amstel en een bootverbinding tussen Amsterdam en Ouderkerk. Uitvoering van alle plannen zou een kleine 640.000 euro kosten.

Een jaar geleden lanceerde Ollongren ook al een groot aantal experimenten, die niet allemaal even succesvol verliepen. Zo bleek de afsluiting van De 9 Straatjes in de westelijke grachtengordel voor autoverkeer in het weekend, te leiden tot meer gevaarlijke verkeerssituaties. Fietsers waanden zich er heer en meester, voetgangers voelden zich er veilig en die twee stromen botsten op elkaar.

Nudging

De nu voorgestelde experimenten zijn een vorm van nudging – beïnvloeden van gedrag met zachte hand. Dit doet het college samen met stadsdelen, musea en ondernemers. Wethouder Ollongren zegt: „Elk experiment wordt in een straat of buurt eerst op kleine schaal uitgevoerd. Bij succes kan de maatregel worden uitgebreid naar andere delen van de stad.”

Ze wijst nadrukkelijk ook op de positieve kanten van de populariteit van de stad. „Veel buurten zijn erop vooruit gegaan, zijn veiliger en zien er beter uit. De economie groeit en steeds meer Amsterdammers vinden een baan. Kunst en cultuur in de stad zijn van een bijzonder hoog niveau.”

College en gemeenteraad spreken daarnaast ook over hardere maatregelen, zoals nieuwe uitgangspunten voor evenementen, die donderdag in de raadscommissie werden besproken en waarbij tal van organisatoren en bewoners als inspreker hun zegje deden. Een van hen merkte op dat het debat over evenementen „extreem gepolariseerd” is. Organisatoren willen niet dat de gemeente met te veel regels (zoals een ‘locatieprofiel’ per park) evenementen onmogelijk maakt. Bewoners wijzen op de overlast en de schade aan parken die als podia fungeren.

Ander heet hangijzer is de beperking van de groei van het aantal hotels. Het Parool meldde deze week dat een absolute hotelstop voor het centrum „nu echt ophanden” is. „In delen van de stad komt er vanaf 2017 geen logement meer bij” – behalve de geplande projecten.

Scherper en efficiënter

Wethouder Ivens (wonen, SP) is al langer bezig met de bestrijding van illegale hotels; vorig jaar werden er 167 gesloten. Amsterdam zoekt meer juridische middelen om de ongewenste uitwassen van illegale vakantiehuur aan te pakken. Met de huidige mogelijkheden kan de stad „enigszins” optreden tegen illegaal vakantieverhuur, zo zei wethouder Ivens onlangs in deze krant, maar de handhaving kan „scherper en efficiënter”. „Meer juridische haakjes zijn welkom.” Zo zou het „een stuk schelen” als er een meldplicht komt voor vakantieverhuur, aldus Ivens. Amsterdam zoekt meer medewerking van het Amerikaanse bedrijf, dat in de Duitse hoofdstad Berlijn wordt geweerd.

Burgemeester Van der Laan zei deze week tijdens een discussieavond dat wat hem betreft ook sociale huurwoningen via Airbnb zouden mogen worden verhuurd, wat nu nog niet mag. „Het zou niet gek zijn sociale huurders ook te laten profiteren van Airbnb. Heel gereguleerd, waardoor het handhaafbaar is”, aldus de burgemeester volgens een verslag in Het Parool. Woonstichting De Key liet meteen weten bewoners van sociale huurwoningen toe te staan hun woning tijdelijk te verhuren via Airbnb. Er komt een proef waarbij studenten hun huis maximaal 30 dagen per jaar mogen verhuren.

    • Bas Blokker