Opinie

    • Caspar Naber

Stelling van de week: ‘Aboutaleb moet kleur bekennen’

Burgemeester Aboutaleb heeft dinsdag olie op het vuur gegooid in de discussie over zijn mogelijke kandidaat-lijsttrekkerschap voor de PvdA. Hij zei op Radio Rijnmond niet mee te zullen doen aan de interne verkiezingsstrijd omdat Diederik Samsom doorgaat, maar dat beslist de partijleider pas in oktober. Het blijft dus onduidelijk of de burgemeester aast op het partijleiderschap. De stelling luidt: Aboutaleb moet kleur bekennen.

Ronald Buijt, fractievoorzitter Leefbaar Rotterdam: „Aboutaleb moet zeggen of hij wel of geen partijleider wil worden. Deze onduidelijkheid is niet fair richting stad en bewoners. Hij mag het ongepast vinden dat andere partijen zich bemoeien met wat hij ‘een interne partijaangelegenheid’ noemt, maar een burgemeester staat boven de partijen. Als binnen de gemeenteraad onrust ontstaat over zijn ambities dan is dat geen interne aangelegenheid. Hij mag best aan zijn carrière werken maar speculeer dan niet in het openbaar.”

Kaj Leers, communicatiestrateeg: „Aboutaleb is op klassieke wijze de temperatuur van het badwater aan het meten. Ik zou hem adviseren zijn mond verder te houden en in stilte te gaan werken aan een politieke basisorganisatie in zijn partij en aan zijn profiel. Kennis opdoen over dossiers zoals de zzp’ers. Hij geldt als een tweede Cohen die zijn partij kan redden, maar zonder die kennis valt hij door de mand. Zeggen dat raadspartijen zich niet moeten bemoeien met PvdA-aangelegenheden is vrij dom. Dat is olie op het vuur en een vrijbrief voor de partijen om te gaan stoken en dat is alleen maar beschadigend voor hem.”

Leo de Kleine, fractievoorzitter gemeenteraad SP: Het is goed als Aboutaleb snel duidelijkheid geeft. Het is niet redelijk te verwachten dat hij dat voor het zomerreces doet, maar aan het eind van het reces moet dat wel.”

Sven de Langen, fractievoorzitter CDA: „Aboutaleb hoeft van mij geen kleur te bekennen. Hij moet zijn werk als burgemeester goed doen. Dat hij in zijn vrije tijd nadenkt over zijn toekomst en flirt staat hem vrij.”

Han van der Horst, historicus: „Aboutaleb heeft gezegd ‘ik doe het niet tenzij’ maar als hij verstandig is dan wordt hij geen PvdA-leider. De partij stevent af op spectaculair zetelverlies met als gevolg een onregeerbare situatie waarin je geen kabinet kunt samenstellen zonder daarbij de PVV te betrekken.

    • Caspar Naber