Zo lang duurt het voordat je een elektrische auto hebt terugverdiend

Autojournalist Bas van Putten geeft antwoord op lezersvragen.

Een automobilist laadt zijn elektrische auto bij het eerste snellaadstation van het land, langs de A1.
Een automobilist laadt zijn elektrische auto bij het eerste snellaadstation van het land, langs de A1. Foto Lex van Lieshout / ANP

Hoe lang duurt het voordat je de extra kosten voor de aanschaf van een elektrische auto (ten opzichte van een traditionele auto) hebt terugverdiend? Dat vraagt Matthijs Tielman (34) uit Amsterdam.

Het antwoord

NRC’s autojournalist Bas van Putten geeft antwoord:
Daar is geen helder antwoord op te geven. Vraag één is óf je een elektrische auto gaat terugverdienen. Het lage bijtellingstarief van 4 procent werkt bij zakelijk rijden in het voordeel. De onderhoudskosten zijn lager dan bij conventionele auto’s. Laden is goedkoper dan tanken, helemaal als je thuis laadt met zonne-energie van eigen dak. Maar voor een berekening van de total cost of ownership moet je een redelijke inschatting kunnen maken van de afschrijving. Meest onzekere factor is de restwaarde.

De techniek is betrouwbaar en de accuprijzen dalen, maar de onzekerheid over hun laadcapaciteit op lange termijn en de kosten van vervanging blijven kopers afschrikken. Verder heeft een aantal fabrikanten aangekondigd binnen twee jaar elektrische auto’s met een actieradius van 500 kilometer op de markt te brengen, meer dan een verdubbeling van de afstand die de meeste EV’s van vandaag, behalve Tesla’s, op één acculading afleggen.

Als ze hun beloften waarmaken, zullen de Nissan Leafs en Renault Zoës van vandaag in 2020 even primitief worden gevonden als een Nokia 6230 nu. Met fatale gevolgen voor de inruilprijzen.

Zit u ook met een autokwestie? Stuur uw vraag naar hetblad@nrc.nl.

    • Bas van Putten