Zwitserse straaljager neergestort bij Leeuwarden

In de buurt van Leeuwarden is donderdagmiddag een straaljager neergestort. De piloot van de straaljager raakte hierbij gewond.

In de buurt van Leeuwarden is donderdagmiddag een straaljager van het type F-5 neergestort. De piloot heeft zich in veiligheid kunnen brengen met de schietstoel, die in een kassencomplex terecht kwam. Hierbij raakte de piloot gewond, zo wist de woordvoerder van de brandweer Friesland. Op Twitter meldt de gemeente Menameradiel dat de piloot het “naar omstandigheden goed maakt”. Er kwam een traumahelikopter ter plaatse. De man bleek gewond te zijn aan zijn enkel.

De straaljager stortte niet ver van het kassencomplex neer in een meer. De oorzaak van de crash is een botsing met een ander vliegtuig, bevestigde Aldo Schellenberg van de Zwitserse luchtmacht op een persconferentie in Bern. Tijdens een manoeuvre zouden de straaljagers van de Patrouille Suisse elkaar geschampt hebben. Het andere vliegtuig zou met schade terug naar de basis zijn gekeerd, gelegen tussen Bitgum en Leeuwarden.

Weinig bekend over oorzaak

Over de oorzaak kon de luchtmachtchef nog weinig zeggen, maar het lijkt er niet op dat het om een algemeen probleem met de F5-E-vloot gaat. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is onderweg naar Bitgum voor verkennend onderzoek. Ook Zwitserland stuurt experts naar Nederland om de crash te onderzoeken.

Het Zwitserse team maakte donderdag trainingsvluchten boven Friesland voor de Luchtmachtdagen die vrijdag en zaterdag op Vliegbasis Leeuwarden plaatsvinden. De Zwitsers besloten na het ongeluk niet meer mee te doen aan de Luchtmachtdagen.

De locatie:

    • Marissa van Loon