Turkije bereidt actie tegen Duitsland voor, zelfmoordaanslag aan grens met Syrië

Turkije bereidt een actieplan tegen Duitsland voor, zo heeft de woordvoerder van president Recep Tayyip Erdogan woensdag op een persconferentie gezegd.

Directe aanleiding is de aanvaarding door de Bondsdag van een resolutie waarin wordt gesproken over genocide tegen de Armenen, maar op de achtergrond speelt ook de irritatie van Erdogan over de manier waarop in Duitsland de spot met hem is gedreven.

Volgens woordvoerder Kalin wordt er nu gewerkt aan een lijst van mogelijke acties. Volgens de Turkse krant Sözcü worden onder andere aanklachten tegen elf Bondsdagleden met Turkse wortels voorbereid.

De gratis krant Günes beweert dat Duitsland achter de aanslag van dinsdag in Istanbul zat en terreurorganisaties als marionet zou hebben gebruikt. Bij die aanslag vielen elf doden. Bij een Koerdische zelfmoordaanslag woensdag in de stad Midyat, langs de grens met Syrië, zijn twee politieagenten en twee burgers omgekomen. De dader bracht een bomauto tot ontploffing. (AP)