VN: verbod op abortus Ierland is wreed en discriminerend

De Verenigde Naties pleiten voor toegankelijke procedures voor zwangerschapsafbreking. Dat is nu niet mogelijk in Ierland.

Voorstanders tijdens een demonstratie in het centrum van Belfast.
Voorstanders tijdens een demonstratie in het centrum van Belfast. Foto AFP / Paul Faith

Mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties (VN) noemen het verbod op abortus in Ierland “wreed” en “discriminerend en vernederend voor vrouwen”. De deskundigen menen dat het verbod moet worden opgeheven bij fatale afwijkingen bij de foetus. Het comité concludeert dat de anti-abortuswet van Ierland indruist tegen het Internationaal verdrag over burgerrechten en politieke rechten, meldt persbureau AP.

Lees ook: Steeds meer Ieren eisen recht op abortus, over hoe de woede in het land aanhoudt nadat een vrouw stierf die geen abortus kreeg

De VN pleiten voor “tijdige en toegankelijke procedures voor zwangerschapsafbreking”, verzoekt Ierland de wetten te wijzigen en te voldoen aan de verdragsverplichtingen. Het beëindigen van een zwangerschap is zeer omstreden in het katholieke Ierland.

Het gaat in het rapport over de beëindiging van zwangerschappen op medische gronden en over gewenste zwangerschappen van baby’s die buiten de baarmoeder niet zouden overleven. Een deel van het VN-rapport gaat over Amanda Mellet, een vrouw uit Dublin die in 2011 geen abortus kon krijgen toen haar foetus leed aan het Edwards-syndroom, een zeldzame chromosoomafwijking waardoor ze een hartafwijking zou hebben. De mensenrechtendeskundigen vinden ook dat Mellet een schadevergoeding moet ontvangen.

Lees ook over hoe homorechten snel aanvaard werden, maar de opvattingen over abortus niet verschuiven: Homohuwelijk? Vooruit. Abortus? Nooit.

In Ierland mag alleen abortus gepleegd worden als de vrouw in levensgevaar komt wanneer de zwangerschap niet wordt afgebroken. Daartoe werd in 2012 besloten nadat een Indiase vrouw, Savita Halappanavar, in een Iers ziekenhuis overleed toen artsen weigerden een abortus uit te voeren. Ze moest drie dagen wachten tot de foetus stierf, en overleed een dag later zelf aan de gevolgen van een bloedvergiftiging.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International vindt dat de Ierse regering “haar kop uit het zand moet halen om dit probleem aan te pakken”.

    • Marissa van Loon