Twee beursgangen: dringen bij de gong

beursgangen ASR en Basic-Fit ASR en Basic-Fit gaan vrijdag tegelijk naar de Amsterdamse beurs. Het zijn vermoedelijk de laatste beursgangen in de recente hausse.

Het is hét fotomoment bij een beursgang: een trotse topman die zijn bedrijf met een armzwaai op de gong naar de beurs brengt aan het begin van de handelsdag. Vrijdag staan er twee van zulke topmannen in de Amsterdamse beurs: Jos Baeten van staatsverzekeraar ASR en René Moos van sportschoolketen Basic-Fit.

Klein probleem bij zo’n duo-beursgang: maar één van de twee kan om negen uur op die gong slaan. In dit geval is die eer voor ASR. ASR had zich nou eenmaal eerder gemeld, verklaart een woordvoerder van beursbedrijf Euronext. Het team van Basic-Fit mag na de lunch even met de gong op de foto.

Deze twee beursgangen zijn vermoedelijk de laatste voor de zomer, waarin traditioneel geen bedrijven de sprong naar de beurs maken. ASR (2,2 miljoen klanten, 3.500 werknemers) en Basic-Fit (200 miljoen euro omzet, 2.800 werknemers) zijn de zevende en achtste beursgang van dit jaar. Ter vergelijking: vorig jaar waren er in totaal negen in Amsterdam. Ook voor de rest van het jaar is de „pijplijn gevuld”, zegt de woordvoerder van Euronext – al heeft iedereen die in beursgangen doet desgevraagd eigenlijk altijd een vertrouwenwekkende ‘volle pijplijn’.

Eerst in ieder geval ASR en Basic-Fit.

Illustratie Pepijn BarnardIllustratie Pepijn Barnard

1 Waarom gaan deze bedrijven naar de beurs?

ASR: ASR is sinds 2008 van de staat en die wil het verzekeringsbedrijf verkopen. Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) vindt dat ASR beter af is als private onderneming, mede omdat de Europese Commissie beperkingen oplegt aan genationaliseerde bedrijven – denk aan een verbod om te stunten met prijzen. Die zouden een belemmering vormen voor gezonde concurrentie. Dijsselbloem heeft ook gekeken of hij ASR in één keer kon verkopen aan een andere partij, maar hij vond geen serieuze kandidaat.

Basic-Fit: Met de beursgang verwacht Basic-Fit zijn „profiel, naamsbekendheid en geloofwaardigheid” te vergroten, schrijft het bedrijf in zijn prospectus, het document met alle informatie voor beleggers. Maar bovenal is de beursgang een manier om Basic-Fit te verkopen. Private-equitybedrijf 3i werd in 2013 eigenaar en wil er nu wel weer van af. Ook 3i heeft onderhandse verkoop overwogen, maar koos uiteindelijk toch ook voor verkoop op de beurs.

2 Wat gebeurt er met de opbrengst?

ASR: Die gaat rechtstreeks naar de enige aandeelhouder: de staat. Zij wil zoveel mogelijk terugverdienen van de 3,7 miljard euro die ze er bij de nationalisatie in 2008 in stak. Of dat lukt, wordt pas duidelijk als alle aandelen zijn verkocht, over een paar jaar. Nu wordt maar een deel verkocht. De staat zou de maximale waarde van ASR op 3 miljard euro schatten, meldde persbureau Bloomberg woensdag.

Basic-Fit: De opbrengst van de aandelen die eigenaar 3i verkoopt, zo’n 30 miljoen euro, gaat naar 3i. Daarnaast geeft Basic-fit zelf ook nog nieuwe aandelen uit, ter waarde van 370 miljoen euro. Maar daar kan Basic-Fit geen leuke investeringen van doen, dat geld gaat ook naar 3i. Basic-Fit moet het beursganggeld gebruiken om zijn hoge schulden af te lossen en betaalt 218 miljoen euro terug aan de aandeelhouder – de oorspronkelijke lening plus opgebouwde rente – en ook 132 miljoen aan zijn banken.

3 Wie verdienen nog meer aan deze beursgang?

ASR: De staat betaalt 7,5 miljoen euro voor de beursgang, waarvan een groot deel naar zakenbankiers en andere adviseurs gaat. Wie precies wat krijgt, is onduidelijk. Wel is duidelijk dat de zakenbankiers voor deze beursgang verhoudingsgewijs meer krijgen dan voor de beursgang van ABN Amro eind vorig jaar. Daar kregen elf zakenbanken samen 4,5 miljoen euro, op een opbrengst van 3,8 miljard. Een uitzonderlijk laag bedrag. Bij ASR krijgen de acht zakenbanken ook 4,5 miljoen, maar dan op een geschatte opbrengst van 1,2 miljard euro. ASR naar de beurs brengen is dan ook een stuk minder prestigieus dan ABN Amro.

Basic-Fit: De beursgang van de sportschoolketen kost 20 miljoen euro. Ruim 11 miljoen daarvan gaat naar de zeven begeleidende zakenbanken. Anders dan in het geval van ASR moet Basic-Fit deze beursgangkosten wel zelf betalen.

4 Is het een aantrekkelijk aandeel?

ASR: ASR is, net als ABN Amro, een beetje een saai bedrijf. Saai maar stabiel. Dat is een voordeel voor beleggers, want die kunnen volgens de verzekeraar rekenen op een royaal dividend. De vraag is wel hoe lang dit houdbaar is. ASR is financieel solide en boekt prima resultaten, maar de verzekeraar kampt tegelijkertijd met moeilijke omstandigheden, vooral de extreem lage rente. Die holt verzekeraars van binnen uit. Toezichthouder DNB ziet er een existentiële bedreiging in voor verzekeraars. Als de situatie te nijpend wordt, mag een verzekeraar geen dividend meer uitkeren.

Basic-Fit: Basic-Fit belooft beleggers stevige groei. Maar ze moeten wel geduld hebben voor ze daarvan kunnen profiteren: Basic-Fit keert voorlopig geen dividend uit, al het geld gaat naar investeringen. Voor die groei moet Basic-Fit flink lenen, dat brengt ook risico’s met zich mee. En winst maakt Basic-Fit niet: in 2015 leed het 23 miljoen verlies.

Twee bedrijven gaan morgen naar de beurs in Amsterdam: verzekeraar ASR en fitnessketen Basic-Fit.