Opinie

    • Frits Abrahams

Terug naar de PvdA

None

Een populair gezelschapsspel: PvdA bashen. Neem GeenStijl. Daar houden ze meer van de PVV dan van de PvdA. Dat mag, maar het is wel erg flauw om een stiekem genomen fotootje te plaatsen van enkele etende PvdA-prominenten (o.a. Samsom, Asscher en Spekman) op een terras en erboven te zetten: „Zitten vier top-PvdA’ers op een duur terras.”

Het woordje duur was wel doorgestreept – het ging om het goed betaalbare Lloyd Hotel, begreep ik – maar de suggestie was duidelijk: daar zitten weer wat PvdA-prominenten in het zonnetje te niksen van júllie centen.

De voorspelbare reactie van reaguurder Ronnie uit Helmond liet niet lang op zich wachten: „Uiteraard declareren op kosten van de belastingbetaler, want als een socialist het zelf moet dokken, drinkt hij nog liever zijn eigen pis.” En een andere, eveneens anonieme reaguurder: „Ik zie vier criminelen…”

Virulente PvdA-haat is in die kringen nog altijd de kurk waar ze op drijven.

Zelf trof ik de PvdA deze week in een ander Amsterdams etablissement aan: Pension Homeland, naast het Scheepvaartmuseum op het voormalige Marineterrein. Het is daar op een zonnige zomeravond goed toeven te midden van die door de Marine ontruimde gebouwen, waarin zich nu bedrijven en culturele instellingen kunnen vestigen. Pension Homeland zit in het vroegere officiersonderkomen.

Om GeenStijl, Ronnie uit Helmond en de andere belastingbetalers (ik hoop dat Ronnie belasting betaalt) gerust te stellen: de prijzen zijn er doorsnee, voor vis van de dag met koolraap, koolrabi, krieltjes en citroenschuim betaal je 22,50 euro.

De PvdA’ers kwamen er niet om te eten, maar om te vergaderen; het was een bijeenkomst van de afdeling Amsterdam. Voorzitter Hans Spekman discussieerde er met Thierry Baudet van het Forum voor Democratie. De setting was nogal onrustig omdat er voortdurend serveersters met volle dienbladen door het publiek naar het aanpalende terras moesten.

Op zulke bijeenkomsten valt Spekman niet te benijden. Hij moest verklaren waarom hij sommige beloften (vergroting ledenbestand, verhuizing partijkantoor) niet kon waarmaken en waarom de partij zo laag in de peilingen stond. „De verzorgingsstaat staat onder druk voor die mensen die het moeilijk hebben – en dat zijn er veel”, zei hij. Precies. Maar waarom krijgen die mensen onvoldoende het gevoel dat de PvdA voor hun belangen opkomt?

De discussie met Baudet kwam nauwelijks van de grond, de aandacht ging meer uit naar de problemen die de PvdA krijgt met haar Turkse achterban. Een man in de zaal schreeuwde dat de PvdA geen Turkse Nederlanders die Erdogan steunen mag accepteren als volksvertegenwoordiger. Het Turks-Nederlandse PvdA-lid Münire Manisa was het niet met hem eens, ze vond dat je de buitenlandse politiek niet met de binnenlandse moest vermengen. Maar Spekman gaf haar geen gelijk: „Een volksvertegenwoordiger moet de Nederlandse waarden en idealen delen.”

In zijn eigen (Utrechtse) wijk was de PVV de sterkste partij, vertelde hij. In de supermarkt stonden de PVV’ers hem soms uit te schelden, maar hij had ze nog altijd niet opgegeven. „Ze moeten zich niet afzonderen in hun deelbelang, ze moeten naar ons terug.”

Spekman ten voeten uit: een idealistische man op wie het cynisme geen vat lijkt te krijgen.

    • Frits Abrahams