Terreurgroep: 43 vredessoldaten gedood in Somalië

Al-Shabaab viel de Ethiopische militairen aan op een AMISOM-basis, liet de beweging weten.

Archiefbeeld. Een man kijkt naar een verwoest hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu.
Archiefbeeld. Een man kijkt naar een verwoest hotel in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Foto Feisal Omar / Reuters

Militanten van het islamistische Al-Shabaab hebben een basis van de vredesmacht AMISOM van de Afrikaanse Unie in Somalië aangevallen. Daarbij zijn volgens de opstandelingen 43 militairen gedood, meldt persbureau Reuters. Al-Shabaab heeft in het verleden vaak aanzienlijk hogere aantallen doden opgegeven dan de autoriteiten.

Volgens een woordvoerder van de terreurgroep zijn bij de aanval ook meerdere Al-Shabaab-strijders om het leven gekomen. Precieze aantallen noemde hij niet. AMISOM heeft volgens Reuters nog niet op de berichten gereageerd.

Lees meer over de aanvallen op AMISOM: Terreurgroep Al Shabaab doodt vredessoldaten

De vredesmacht van de Afrikaanse Unie is sinds 2007 in Somalië actief om een einde te maken aan de burgeroorlog in het land. De militairen zijn er sindsdien in geslaagd om Al-Shabaab te verdrijven uit de hoofdstad Mogadishu en grote delen van het platteland. De missie wordt gesteund door de Verenigde Naties.

Er zijn vaker aanvallen geweest op bases van de missie. Zo werden in januari nog tientallen soldaten uit Kenia gedood door strijders van Al-Shabaab. Ook in Kenia krijgt de groep voet aan de grond. Precieze cijfers over het aantal gesneuvelde militairen geeft AMISOM nooit, om de troepen niet te ontmoedigen.

    • Bastiaan Nagtegaal