Stoppen met roken kan Nederland geld opleveren

Een combinatie van accijnsverhogingen en voorlichting kan het aantal rokers laten dalen en financieel voordeel opleveren.

ANP / Roos Koole

Een combinatie van een sterke accijnsverhoging en met voorlichting tegen roken kan de maatschappij zowel financieel voordeel opleveren als het aantal rokers in Nederland laten dalen. Dit kan zelfs een beter resultaat opleveren dan voortzetting van het huidige beleid. Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit Maastricht, het RIVM en het Trimbos-instituut uitgevoerd in opdracht van KWF Kankerbestrijding.

De onderzoekers keken naar verschillende methoden om het roken te ontmoedigen. Volgens het KWF is er in het onderzoek voor het eerst gekeken naar zowel de kosten als de baten van het ontmoedigingsbeleid van roken.

Accijnsverhoging

Het meest effectieve scenario bleek een jaarlijkse accijnsverhoging van vijf procent in combinatie met andere maatregelen zoals voorlichting, rookvrije omgevingen en het aanbieden van ondersteuning bij stoppen met roken. Een pakje sigaretten zou in 2050 met de voorgestelde maatregelen bijna 24 euro kosten.

Volgens dit scenario kan in 2050 het aantal rokers dalen van de huidige 19,8 procent naar 7,7 procent. Bovendien zou het de Nederlandse maatschappij 1,7 miljard euro aan gezondheidswinst opleveren, door bijvoorbeeld dalende zorgkosten, belastinginkomsten en een stijging van de productiviteit en inzetbaarheid van werkenden.

Volgens het KWF is dit aanzienlijk meer dan als het huidige beleid wordt doorgezet. In dit geval zal in 2050 nog 17,5 procent van de Nederlanders roken.

Combinatie van maatregelen

Volgens de onderzoekers is juist de combinatie van maatregelen effectief. Alleen het verhogen van de accijnzen zorgt voor extra inkomsten maar dan stoppen minder mensen met roken dan als er alleen wordt ingezet op mediacampagnes. Het geven van alleen voorlichting heeft een minder positief effect op de overheidsinkomsten dan alleen het verhogen van de accijnzen.

De PvdA wil dat de staatssecretaris van Volksgezondheid, Martin van Rijn, gaat kijken naar een nieuwe accijnsverhoging, zo laat PvdA-Kamerlid Marith Volp weten aan NU.nl.