Shell geeft boorrechten Canadese Noordpool terug

De vergunningen hebben betrekking op een gebied van ruim 8.600 vierkante kilometer, meer dan drie keer de provincie Zuid-Holland.

Foto Tim Exton/AFP
Foto Tim Exton/AFP Het Polar Pioneer platform voor verhuizing van Washington naar Alaska. Het bedrijf maakte onlangs bekend haar activiteiten in Alaska stop te zetten.

Shell doet afstand van de vergunningen voor het boren in het Canadese deel van de Noordpool. Het oliebedrijf heeft de rechten, die het meer dan veertig jaar geleden kreeg, onlangs teruggegeven aan de Canadese overheid, zo meldt Shell. Door die stap kan de Canadese regering het gebied nu uitroepen tot beschermd gebied.

De boorrechten van Shell hebben betrekking op een gebied van ruim 8.600 vierkante kilometer, meer dan drie keer de provincie Zuid-Holland. Het gaat om een strook zee in de Baffinbaai, tussen Canada en Groenland. Hoewel Shell de vergunningen al jaren bezit, heeft het bedrijf nooit in het gebied geboord.

Afbeelding van de Nature Conservancy of Canada

Afbeelding van de Nature Conservancy of Canada

De rechten om te boren in de Baffinbaai zijn al jarenlang onderwerp van discussie. Volgens natuurorganisaties zoals het Wereld Natuur Fonds en het Canadese EcoJustice waren de papieren al jaren verlopen en nooit vernieuwd. De organisaties besloten het oliebedrijf dit jaar in een rechtszaak te dwingen de vergunningen af te staan.

‘Rechtszaak speelde geen rol’

Dat Shell de exploitatievergunning nu teruggeeft, staat echter los van de rechtszaak, zo laat topman Michael Crothers van de Canadese tak aan de zender CBC weten. Het concern was volgens hem al voor de rechtszaak in gesprek met de Canadese regering. In een verklaring zegt Shell blij te zijn een bijdrage te kunnen leveren aan het behoud van het gebied.

Lees ook het interview dat NRC maakte met de nieuwe topvrouw van Shell Nederland: De keuze is niet wind óf gas, Shell wil allebei.

De lap zee waarvoor Shell de rechten bezat, ligt aan de monding van de Lancaster Sound. In het gebied van in totaal 44.500 vierkante kilometer zitten veel dieren, zoals zeehonden, ijsberen en narwals. Al sinds de jaren tachtig zijn er plannen om van de zeestraat een natuurgebied te maken.

Project in Alaska afgeblazen

Eind vorig jaar nog besloot Shell al te stoppen met zoeken naar olie in de zee boven Alaska. Ook tegen dat project stuitte op hevige protesten van milieuactivisten. Ook een boorproject in het Canadese teerzand van Carmon Creek werd afgeblazen, met hoge kosten als gevolg.

Reden om van die boorplannen af te zien zijn de lage olieprijs, die volgens topman Ben van Beurden de komende tijd nog niet gaat stijgen. Het kan voor Shell daardoor niet uit om in moeilijk bereikbare gebieden op zoek te gaan naar grondstoffen, omdat de vaak torenhoge kosten niet opwegen tegen de opbrengst. Bij een hoge olieprijs is dat wel het geval.

    • Joost Pijpker