Seasick Steve verzon zijn verleden

None

Seasick Steve verzon grote delen van zijn levensverhaal. Een nieuwe biografie bevat bewijs dat de Amerikaanse muzikant loog over zijn leeftijd, zijn naam, zijn omzwervingen als dakloze en zijn muzikale voorgeschiedenis. De Britse biograaf Matthew Wright stelt in Seasick Steve: Ramblin’ Man vast dat ‘Seasick’ helemaal niet geboren werd als Steven Gene Wold, zoals hij de laatste tien jaar beweerd heeft, en dat zijn ware geboortejaar niet 1941 maar 1951 was.

Het verhaal was bijna te mooi om waar te zijn, toen Seasick Steve op oudejaarsavond 2006 in Jool Hollands eindejaarsprogramma Hootenanny verscheen. De knoestige zanger met zijn driesnarige ‘trance monster’ werd op slag beroemd, mede door een levensverhaal vol ontberingen. Wright, die sprak met kennissen en verwanten die Seasick Steve kennen van vroeger, stelt vast dat de zanger zich tien jaar ouder voordeed dan hij is en dat hij al een lange periode had doorgemaakt als weinig succesvol muzikant, onder meer bij de band Shanti in San Francisco.

In dat eerdere leven noemde hij zich Steve Leach, waarschijnlijk ook niet zijn echte naam. Als noodlijdend muzikant nam hij pas in 2002 het alter ego van de „authentieke” bluesmuzikant Seasick Steve aan, die lang in Mississippi had gewoond (niet waar) en die optrad met zelfgebouwde instrumenten.

Na zijn doorbraak met het lo fi-album Dog House Blues werd Seasick Steve een festivalattractie, die zijn levensverhaal extra gewicht gaf met de albumtitel I Started Out With Nothin and I Still Got Most Of It Left (2008). Als hem werd gevraagd hoe het was om pas op 65-leeftijd beroemd te worden, mompelde hij dingen als „Ze zeggen inderdaad dat ik zo oud ben.” Wel waar is dat hij een tijdlang een zwervend bestaan leidde, waarbij hij zich in leven hield als seizoensarbeider en kermisgast.

    • Jan Vollaard