Longreads

Hoe Chicago geteisterd wordt door geweld

Journalisten van The New York Times deden een weekend verslag van elke schietpartij in Chicago

Screenshot uit filmmateriaal van The New York Times
Screenshot uit filmmateriaal van The New York Times

Schietpartijen zijn in Chicago aan de orde van de dag. Dit jaar alleen al kreeg de politie 28.000 meldingen. Dit was voor de Amerikaanse krant The New York Times aanleiding voor een bijzonder project. Ze stuurden verslaggevers, fotografen en een cameraploeg één weekend naar ongeveer elke schietpartij in de stad.

In deze drie dagen werden 64 mensen beschoten van wie er zes stierven. Het resultaat is een prachtige longread waarin portretten van de slachtoffers worden afgewisseld met reconstructies, filmpjes, foto’s en geluidmateriaal uit de meldkamer van de politie.

Geweld krijgt een gezicht

De journalisten interviewden getuigen, familieleden en politieagenten en geven hiermee een gezicht aan de tientallen slachtoffers. Bovendien geven de journalisten in het artikel aandacht aan het structurele karakter van het geweld en dankzij de interviews gaan de anders zo abstracte cijfers leven. De krant wil de slachtoffers komend jaar blijven volgen.

Angst

De productie maakt duidelijk dat de angst onder bewoners groot is. “Het is blijkbaar goed om in een huis van baksteen te wonen”, zegt een man nadat hij zich achter een muur had verscholen tijdens een schietpartij.

Ook wordt duidelijk dat ‘gangs’ voor een belangrijk deel verantwoordelijk zijn voor het geweld. De meeste slachtoffers vallen onder een relatief kleine groep bekenden van de politie. Een moeder zegt blij te zijn dat haar zoon in de gevangenis zit: “Hij zou anders deze zomer vast worden vermoord.”

Lees hier de hele longread A Weekend in Chicago (leestijd circa 22 minuten) op de website van The New York Times.

    • Belia Heilbron