Politie ziet af van taser en kiest voor uitschuifbare wapenstok

Het stroomstootwapen bleek te duur en was in minder situaties inzetbaar.

Demonstratie van het stroomstootwapen in Soesterberg.
Demonstratie van het stroomstootwapen in Soesterberg. Foto Robin Utrecht / ANP

De politie ziet voorlopig af van het uitrusten van agenten met tasers. Wel krijgen politiemensen een uitschuifbare wapenstok. Dat heeft een woordvoerder van de Nationale Politie donderdag laten weten.

Naar verwachting krijgen agenten de uitschuifbare wapenstok in 2018. In de tussentijd wordt gewerkt aan de aanbesteding, het vrijmaken van financiële middelen en het opleiden van agenten in het verantwoord en efficiënt gebruiken van het geweldsmiddel, aldus de politiezegsvrouw.

Pilots

Met zowel het stroomstootwapen als met de wapenstok is binnen de politie een pilot geweest. Hoewel beide proeven succesvol waren, is toch gekozen om alleen het laatste wapen in te voeren. De woordvoerder zegt over dat besluit:

“De uitschuifbare wapenstok is in meer situaties toepasbaar dan de taser. Daarnaast hebben wij ons laten adviseren door deskundigen, die zeggen dat het organisatorisch niet verstandig is om beide geweldsmiddelen in te voeren.”

De zegsvrouw erkent dat ook financiële motivaties ten grondslag liggen aan het laten schieten van het stroomstootwapen, dat aanzienlijk duurder is dan de wapenstok. “Het is bekend dat wij op het moment financiële uitdagingen hebben.”

De beslissing om de taser niet breder in te zetten is een voorlopig besluit. Mogelijk wordt die keuze in de toekomst nog herzien, aldus de politie.

De taser is niet onomstreden. Mensen kunnen hartproblemen en brandwonden overhouden aan een stroomstoot van het wapen. In landen waar de taser vaak wordt ingezet, overlijden soms mensen die erdoor worden geraakt.

Spijkermat komt er niet

De invoering van de spijkermat gaat definitief niet door, zegt de woordvoerder. “Hoewel de pilot succesvol was, moesten we gezien de kosten keuzes maken en hebben we de spijkermat vanwege de geringe toepasbaarheid niet gekozen.” Een spijkermat is een strook van scherpe punten bedoeld om auto’s van vluchtende criminelen vier lekke banden te bezorgen.