Commerzbank wil pakhuis vol cashgeld nu sparen bij ECB geld kost

Dagobert Duck is straks waarschijnlijk niet meer de enige met een pakhuis vol met bankbiljetten. De Duitse Commerzbank is namelijk op zoek naar een manier om miljarden euro’s bij de ECB weg te halen, meldt persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen.

Op deze manier wil de bank een nieuwe maatregel van de ECB omzeilen, waar banken nu 4 euro moeten betalen per elke 1.000 euro die zij bij de ECB stallen. Met deze negatieve rente hoopt de ECB dat Europese banken ervoor kiezen om geld uit te lenen, in plaats van op te potten.

Dit is de eerste keer dat een grote Europese bank actief zoekt naar een manier om de ECB te omzeilen. Afgelopen maand gaf Commerzbank al aan dat het beleid van de ECB hen veel geld kostte. Ook de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, uitte in april kritiek op de lage ECB-rentes. Volgens hem komen Duitse banken en gepensioneerden door de negatieve rente van de ECB in de problemen.

Dit veroorzaakt volgens Schäuble alleen maar maatschappelijke onvrede, wat Duitse eurosceptici weer in de kaart speelt. Ook lijdt de Duitse overheid onder een slecht draaiende Commerzbank. Duitsland heeft een belang van 16 procent in de bank, die tijdens de financiële crisis staatssteun kreeg om overeind te blijven.