Piraten, Mali en IS: even geduld alstublieft

Uit de wandelgangen Debatteren komt niet altijd goed uit. Zeker niet als het heikele kwesties betreft, zoals de militaire inzet in Mali en Syrië. Dan maar liever uitstellen tot het beter uitkomt. Of tot het moment dat het kabinet er niet meer is.

Van uitstel komt afstel

uitdewandelgangen

Een Kamerdebat of een algemeen overleg dat wordt uitgesteld, heeft meestal een praktische verklaring. De minister kan niet of de kwestie is door de actualiteit ingehaald. Maar bij Defensie begint uitstel op te vallen, en op afstel te lijken. Het meest slepende voorbeeld is het toestaan van gewapende particuliere beveiligers op koopvaardijschepen die langs Somalië varen. In 2013 besloot het kabinet dit toe te staan, maar de PvdA wil er niet aan. Dus het duurde twee jaar tot het kabinet met een beleidsstandpunt kwam en debat daarover wordt al maanden vooruitgeschoven. Een overleg gepland voor woensdag is weer ruim twee weken doorgeschoven. Om dan wellicht over het zomerreces getild te worden.

Haast geboden, of juist niet

Het debat over de VN-missie in Mali deze week is helemaal van de agenda afgevoerd. „Omdat het kabinet binnenkort een besluit neemt over de verlenging, is het een beetje ongemakkelijk om nu te evalueren”, zegt Tweede Kamerlid Michiel Servaes (PvdA). Bekend is dat bij de PvdA meer enthousiasme over de missie bestaat dan bij de VVD. „Het idee was een korte, overdraagbare bijdrage aan de missie. We moeten het netjes overdragen”, zegt Kamerlid Han ten Broeke (VVD). Zonder zich volmondig tegen verlenging uit te spreken: „Ik wacht op het standpunt van het kabinet.” De vraag is wanneer dat komt. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) verkondigt buiten de Kamer steeds het nut van de missie – die hij zelf leidde voor hij terug naar Den Haag kwam. Vorig jaar werd de missie tot medio juni verlengd. Nederland wil graag een zetel in de VN-Veiligheidsraad. Daar wordt eind deze maand over gestemd. „Als je het als campagnetool wilt inzetten, is haast geboden”, zegt Servaes. Als die beslissing positief is tenminste; valt die negatief uit, dan is uitstel logischer.

Bombarderen niet verlengd

De strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak, daar gaan we toch zeker wel mee door? Nou, de training van Iraakse en Koerdische strijdkrachten waarschijnlijk wel. Die willen steden als Falluja en Mosul terugveroveren en kunnen daar alle hulp bij gebruiken. Bovendien vergt een trainingsmissie weinig van het schaarse materieel van Defensie. Maar de bombardementen op IS-doelen worden deze maand gestaakt. België neem het voor een jaar over. Doet Nederland dan in de zomer van 2017 weer mee? Daar gaat dit kabinet geen besluit meer over nemen, zegt zowel Servaes als Ten Broeke.