Palestijnse aanslag in Tel Aviv: 4 doden, 12 gewonden

Premier trekt vergunningen van Palestijnen om Ramadan in Israël te vieren in – na een schietpartij in winkelcentrum.

Politieonderzoek na de aanslag
Politieonderzoek na de aanslag Foto Jack Guez/AFP

Bij een Palestijnse aanslag in Tel Aviv zijn woensdagavond vier Israëliërs omgekomen en twaalf mensen gewond geraakt. De schietpartij gebeurde in een winkelgebied in de kuststad. Twee Palestijnse verdachten werden neergeschoten en gearresteerd.

De verdachten hadden een drankje besteld bij een chocoladerestaurant toen ze rond half tien met een machinegeweer in het rond begonnen te schieten. Dit leidde tot grote paniek onder de aanwezige klanten. Volgens een ooggetuigenverslag verstopten sommige gasten zichzelf in de koelkast van het restaurant.

Aanslagen in Tel Aviv resoneren altijd meer in Israël dan wanneer er iets dergelijks gebeurt in Jeruzalem of op de Westelijke Jordaanoever, wat vaker voorkomt.

Premier Netanyahu kondigde meteen na de aanslag stevige represaillemaatregelen aan. Israël heeft de vergunningen van 83.000 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever ingetrokken om de ramadan in Israël te vieren. Het Israëlische leger heeft het Palestijnse stadje Yatta, waar de verdachten vandaan komen, afgegrendeld. Van tweehonderd familieleden van de verdachten heeft Israël de werkvergunningen bevroren. Volgens critici komt dit neer op ‘collectieve straf’, wat volgens de Geneefse Conventies een oorlogsmisdaad is.

Sinds afgelopen najaar vinden weer geregeld Palestijnse aanslagen plaats in Israël en op de Westelijke Jordaanoever. Hierbij kwamen tot nu toe zo’n 35 Israëliërs om het leven én ruim tweehonderd Palestijnen, van wie ruim de helft door Israël verdacht werd van het plegen van een aanslag. Sommige commentatoren noemen deze geweldsgolf de ‘Derde Intifada’ of ‘Messenintifada’.

Diverse wereldleiders hebben de aanslag in Tel Aviv in stevige termen veroordeeld. Hamas, de islamitische groep die de Gazastrook controleert, heeft daarentegen gezegd dat de aanslag „de eerste verrassing” is die „de zionistische vijand” te wachten staat tijdens de „heilige maand” van ramadan, die deze week is begonnen.

    • Derk Walters