FPÖ vecht nipt verloren presidentsverkiezingen toch aan wegens ‘grote onregelmatigheden’

FPÖ-kandidaat Norbert Hofer.
FPÖ-kandidaat Norbert Hofer. Foto Reuters

De Oostenrijkse extreemrechtse partij FPÖ heeft woensdag een klacht in gediend wegens „grote onregelmatigheden” bij de presidentsverkiezingen op 22 mei. De FPÖ-kandidaat, Norbert Hofer, verloor nipt van de Groene kandidaat, Alexander Van der Bellen. Van der Bellen kreeg 50,3 procent van de stemmen. Het verschil was amper 31.000 stemmen.

Hofer zei woensdag dat sprake was van een „eclatante wetsovertreding” bij briefstemmen die niet volgens de regels zijn bezorgd, gesorteerd of geteld. Er zijn 700.000 briefstemmen uitgebracht. De FPÖ wil nieuwe verkiezingen – landelijk, en niet alleen in sommige districten. Onduidelijk is of hertelling tot een andere uitslag zou leiden. Partijleider Heinz-Christian Strache zei dat „wij geen slechte verliezers zijn, maar dat de grondvesten van de democratie in het geding zijn.”

Het Constitutionele Hof onderzoekt de klacht meteen. Vóór 8 juli, de dag waarop de nieuwe president beëdigd wordt, moet er duidelijkheid zijn. Vlak na de verkiezingen zei de FPÖ al dat sommige briefstemmen te vroeg zijn geteld, al gebeurde dat onopzettelijk. Het aantal was te klein om de uitslag te beïnvloeden. Het imago dat de FPÖ zoekt als underdog die niet geaccepteerd wordt door het establishment, wordt door deze klacht versterkt.