‘Ontmoediging van roken kan op effectievere wijze’

Een combinatie van een sterke accijnsverhoging en voorlichting kan de maatschappij zowel financieel voordeel opleveren als het aantal rokers in Nederland laten dalen. Dit kan zelfs een beter resultaat opleveren dan voortzetting van het huidige beleid. Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit Maastricht, het RIVM en het Trimbos-instituut uitgevoerd in opdracht van KWF Kankerbestrijding. De onderzoekers keken naar verschillende methoden om roken te ontmoedigen. Volgens het KWF is er in het onderzoek voor het eerst gekeken naar zowel de kosten als de baten van het ontmoedigingsbeleid. Het meest effectieve scenario bleek een jaarlijkse accijnsverhoging van 5 procent in combinatie met voorlichting, rookvrije omgevingen en het aanbieden van ondersteuning bij stoppen met roken. (NRC)