Obama steunt kandidatuur Clinton

De Amerikaanse president liet dat weten vlak nadat hij had vergaderd met Bernie Sanders.

Clinton tijdens een bijeenkomst in Californië, eind vorige week.
Clinton tijdens een bijeenkomst in Californië, eind vorige week. Foto John Locher / AP

President Obama schaart zich achter Hillary Clinton als kandidaat voor het presidentschap in de Verenigde Staten. Obama zei dat donderdag kort na een ontmoeting met Bernie Sanders, de enige andere kandidaat bij de Democraten. Volgens de Amerikaanse president is er “nooit iemand geschikter geweest om president te worden” dan Clinton.

In een videoboodschap op Twitter zei Obama dat hij de 68-jarige Clinton al vanaf volgende week zal bijstaan in haar campagne tegen Donald Trump, de presidentskandidaat van de Republikeinse partij. Hij zei:

“Ik steun haar, ik heb er zin in en ik kan niet wachten om erop uit te trekken en samen met Hillary campagne te gaan voeren.”

Tot dusver had president nog niet openlijk zijn voorkeur uitgesproken voor een van de kandidaten. Wel liet hij zich twee maanden geleden ontvallen dat Clinton volgens hem “een voortreffelijk president” zal zijn. De voormalig minister van Buitenlandse Zaken deed in 2008 ook al eens mee aan de voorverkiezingen, maar verloor daarin toen van Obama.

Met zijn steun voert Obama de druk op Sanders op om zijn verlies te nemen in de Democratische voorverkiezingen. Want hoewel Hillary Clinton dinsdag zo goed als zeker de nominatie bij haar partij in de wacht sleepte, weigert Sanders voorlopig de strijd op te geven. Ook na zijn ontmoeting met president Obama zei hij de strijd voort te zetten.

Van vijanden naar vrienden

Volgens het persbureau is de steun van Obama een belangrijke impuls voor Clinton, aangezien de Amerikaanse president erg populair onder kiezers is. Hillary Clinton liet donderdag in een vraaggesprek met persbureau Reuters weten dat de bijstand van Obama “een hele eer” is. Ze zei:

“Het is een genot en een eer dat president Obama en ik de afgelopen jaren van felle rivalen zijn veranderd in goede vrienden.”

Ook Trump kreeg recentelijk steun van een van de kopstukken in zijn partij: voorzitter Paul Ryan van het Huis van Afgevaardigden. Een maand eerder liet Ryan nog weten Trump niet te kunnen steunen, maar inmiddels dat de Republikein “meer overeenkomsten dan verschillen”, zo liet hij vorige week in een krantenstuk weten.

    • Joost Pijpker