Neparts vast voor verkrachting van negen vrouwen

De Tilburger gaf zich uit als arts, maar was sportmasseur. Hij verrichte bekkenbodem- en borstonderzoeken bij vrouwen.

De Tilburger gaf zich uit als arts, maar was sportmasseur.
De Tilburger gaf zich uit als arts, maar was sportmasseur. Foto ANP / Roos Koole

Een 46-jarige Tilburger die zich voordeed als arts wordt ervan verdacht ten minste negen vrouwen te hebben verkracht. Daarover sprak het Openbaar Ministerie (OM) donderdag voor het eerst in de regiezitting in Breda. Vanwege de gevoeligheid van de zaak werd er nu pas ruchtbaarheid aan gegeven, meldt het OM op haar site.

De man werd op 15 maart gearresteerd nadat een slachtoffer zich had gemeld bij de politie. Op de dagvaarding stonden zes verkrachtingen, maar inmiddels kent het OM negen gevallen. Ook nieuwe aangiften worden niet uitgesloten, zo liet de officier van justitie weten.

Hij kende zijn slachtoffers uit de sportschool

De Tilburger gaf zich uit als arts, maar bleek sportmasseur te zijn. Hij kende zijn slachtoffers uit de sportschool en bood hen aan te onderzoeken. Die onderzoeken vonden vaak bij hem thuis plaats. De vrouwen hadden vertrouwen in de man en omschreven hem volgens Omroep Brabant als “een vriendelijke goedzak” en “teddybeer”. Ze kwamen er pas later achter dat hij helemaal geen arts was. Veel slachtoffers kennen elkaar ook en komen uit Tilburg en omgeving.

Juridisch gezien wordt dit vooralsnog verkrachting genoemd. Veel mensen associëren verkrachting met geweld en/of verbale en fysieke dreiging, dat was hier niet het geval. Wel zijn de vrouwen onder valse voorwendselen lichamelijk onderzocht. “Het staat ook buiten kijf dat de integriteit van de vrouwen ernstig geweld is aangedaan”, sprak de woordvoerder van het OM.

Omroep Brabant meldt dat de man onder meer bekkenbodem- en borstonderzoeken heeft verricht en uitstrijkjes heeft gemaakt. Hij deed dit al sinds 2007. De verdachte zou spijt hebben en zich schamen voor zijn daden. Het verzoek van de advocaat om hem vrij te laten, honoreerde de rechtbank niet. De inhoudelijke behandeling staat gepland op 5 september.

    • Marissa van Loon