‘Mijn liefde voor poëzie begon op logopedieles’

Poëzie Dichter Marieke Rijneveld ontving donderdag de C.Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut voor haar bundel ‘Kalfsvlies’.

Marieke Rijneveld (1991) heeft de C. Buddingh’-Prijs 2016 gekregen voor haar bundel Kalfsvlies. Rijneveld kreeg de prijs voor het beste poëziedebuut donderdagavond uitgereikt op het Poetry International Festival. „Ik heb een obsessie met Jan Wolkers.”

Waarom ‘Kalfsvlies’?

„Als een kalf geboren wordt, zit er blauwgrijs vlies over zijn kop. In de meeste gevallen haalt de moeder het eraf zodat het kalf kan ademen. Wanneer dat niet gebeurt, moet de boer er aan te pas komen. In dat geval ontstaat er hechtingsproblematiek tussen moeder en kalf. En dat is ook een van de thema’s waarover ik in Kalfsvlies schrijf.

Veel dichters debuteren jong, jij ook. Hoe komt dat?

„Als je jong bent, ben je nog bezig om de wereld en jezelf te ontdekken, dat is een goede bron voor poëzie. Mijn liefde voor poëzie ontstond op logopedieles, toen ik achttien was. Ik ben opgegroeid met de Bijbel en kende daarnaast enkel kinderboeken. In het kamertje waar ik logopedieles had hingen posters met daarop gedichten afgebeeld. Thuis zocht ik ze op en begon te dichten.”

Voor wie is deze bundel bedoeld?

„Ik heb het geschreven voor de mensen die dichtbij mij staan. Misschien wel om gezien te worden, om me te onderscheiden. En om het meest kwetsbare en duistere in mezelf te tonen. Inmiddels is dit veranderd, en schrijf ik voor mezelf en voor de wereld, al heeft die op dit moment voor mij nog steeds de oppervlakte van een broodkruimel.”

In een interview zei je dat je als Jan Wolkers wil zijn. Waarom Wolkers?

„Ik heb een obsessie met Wolkers. Er hangt een krantenartikel met zijn hoofd erop boven mijn bureau. Ik vind zijn stijl prachtig en heb door zijn werk ook geleerd om over beschamende onderwerpen te schrijven. De eerste roman die ik van Wolkers las, was Terug naar Oegstgeest. Daarna zag ik een foto van een naakte Wolkers in Groeten van Rottumerplaat. Toen was ik verkocht.”

Wat zijn je toekomstplannen?

„Ik werk nu aan mijn debuutroman. Verder begin ik in september aan een cursus taxidermie. Iemand zei tegen me dat ik iets positiefs met de dood moest gaan doen, dat bracht me op het idee om dode dieren op te gaan zetten. Ik begin met kleine zoogdieren: eekhoorns en muskusratten.”