Kritiek op Inholland na allochtonenwaarschuwing medewerker

De school zegt dat het niet de bedoeling was om te discrimineren en heeft zijn excuses aangeboden.

Archiefbeeld. Studenten van Inholland in Haarlem.
Archiefbeeld. Studenten van Inholland in Haarlem. Foto Paul Vreeker / ANP

Hogeschool Inholland is in verlegenheid gebracht door een medewerker die een aankomend studente waarschuwde voor het grote aantal allochtonen op de school. Inholland heeft zijn excuses aangeboden, en gaat met de vrouw in gesprek.

De studente vroeg of ze van locatie kon wisselen, waarop geantwoord werd dat “de studentenpopulatie in Amsterdam anders is dan die in Haarlem”. “In Amsterdam is een groot deel van de studenten van allochtone afkomst”, schrijft de medewerker. “Maar als dat je niets uitmaakt, moet je gewoon voor de Amsterdamse locatie kiezen”.

Zelf wilde de studente, die zich door de door Inholland gebruikte term “allochtoon” aangesproken zegt te voelen, liever niet met haar naam in de media. Ze was aangeslagen en wilde de mail “laten voor wat die is”, liet zij telefonisch weten aan NRC. Een meer activistische vriendin plaatste de tekst met de hashtags #discriminatie en #racisme op Facebook.

Volgens de hogeschool had de medewerker, een onderwijsassistente, naar eigen zeggen niet de bedoeling te discrimineren:

“De collega heeft zichzelf vanmorgen gemeld bij de directeur. Deze heeft een stevig gesprek gevoerd. De collega heeft nooit de intentie gehad te discrimineren, heeft veel spijt betuigd en excuses aangeboden. (…) We leren hiervan en zijn ons scherp bewust van de impact van individuele communicatie van onze medewerkers en studenten.”

Ophef

De post van de studente werd binnen een dag honderden keren gedeeld op Facebook, onder anderen door DENK-politica en anti-racismeactivist Sylvana Simons:

“Mensen ‘waarschuwen’ voor de aanwezigheid van ‘de ander’ draagt niet bij tot acceptatie van de realiteit van onze samenleving.”

De 26-jarige vrouw volgde eerder een mbo niveau 4-opleiding tot pedagogisch medewerker jeugdzorg. Ze had zich ingeschreven voor een vervolgstudie aan de hogeschool in Haarlem, maar wilde bij nader inzien liever naar de locatie in Amsterdam. Een onderwijsassistente wees haar erop dat ze dan niet Sociaal Pedagogische Hulpverlening kon studeren, maar wel Maatschappelijk Werk & Dienstverlening. Mits ze kon leven met de studenten van allochtone afkomst.

De tekst gaat verder onder het interview met radiostation FunX.

Andere school

De studente hoopt zich nog in te kunnen schrijven bij een andere school dan Inholland. “Als je me waarschuwt voor een bepaalde doelgroep, heb je daar een reden voor”, zo laat ze aan NRC weten. “Dan is dat niet de school waar ik op zou willen zitten.” Dat de medewerker excuses heeft aangeboden, vindt de vrouw een schrale troost:

“Het is fijn te weten dat die persoon weet dat dit echt niet kan. Maar ik hoor van heel veel mensen om me heen dat ze zelf ook zoiets hebben meegemaakt… Hopelijk gaat dit voor de toekomst leiden tot een verandering.”

Inholland heeft donderdagmiddag contact gezocht met de studente. Er komt een gesprek waar ook de medewerkster van de hogeschool bij aanwezig zal zijn, laat ze weten:

“Ik zou het fijn vinden om met onderwijsassistente een gesprek aan te gaan. Ik wil graag weten waarom ze het nodig vond om dat te melden. Ze heeft zonder dat ze het door had heel veel mensen pijn gedaan.”

    • Bastiaan Nagtegaal