Is Google racistisch?

Kabir Ali was nieuwsgierig wat er zou gebeuren als je op Google afbeeldingen twee zoekopdrachten met elkaar vergeleek: “three black teenagers” en “three white teenagers”.

Screenshot van zoekresultaten op Google. Links: "three black teenagers", rechts: "three white teenagers"
Screenshot van zoekresultaten op Google. Links: "three black teenagers", rechts: "three white teenagers"

Dat er in de Verenigde Staten een kloof gaapt tussen witte en zwarte burgers, is algemeen bekend. Zo zitten meer zwarte mensen in de cel, zijn zij vaker slachtoffer van politiegeweld en is etnisch profileren ook daar volstrekt normaal. Maar dringt deze scheiding ook door tot de Amerikaanse zoekgigant Google?

De Amerikaan Kabir Alli was nieuwsgierig wat er zou gebeuren als je op Google afbeeldingen twee simpele zoekopdrachten met elkaar vergeleek: “three black teenagers” en “three white teenagers”. Het resultaat is veelzeggend:

Twitter avatar iBeKabir July 3rd. YOOOOOO LOOK AT THIS https://t.co/uY1JysFm8w

Waar bij zwarte tieners vooral “mugshots” van boos kijkende verdachten en criminelen te zien zijn, levert de zoekopdracht “three white teenagers” vooral kiekjes op van blije jongeren die gebroederlijk de armen om elkaar slaan.

Twitter avatar guardian The Guardian ‘Three black teenagers’: anger as Google image search shows police mugshots https://t.co/tkMI1ZLQCt https://t.co/NtbwGNwhpj

Reacties

Alli kan er wel om lachen, zoals in de video te horen is, hoewel hij tegenover The Guardian liet weten wel degelijk geschokt te zijn. Maar zijn tweet, die inmiddels meer dan 57.000 keer leuk gevonden en ruim 61.000 keer gedeeld is, riep ook flink wat verontwaardiging op.

Twitter avatar thePhilCampbell Philip Campbell So #google is a racist. Search 3 white teenagers and 3 black teens. Wholesome white pics and black police mugshots! 😕

Zelf gelooft Alli niet dat er bij Google racistische bedoelingen achter zitten. “De resultaten worden gevormd door het algoritme dat zij hebben opgezet. Zij [Google] zijn niet racistisch, maar ik vind wel dat ze meer controle over zoiets moeten krijgen”, aldus Alli tegen The Guardian:

Twitter avatar iBeKabir July 3rd. I’m weak at y’all saying Google is racist 😂😂😂

‘Professionele’ kapsels

De video van Alli doet denken aan een eerdere screenshot van Bonnie Kanoma. Zij tikte op Google afbeeldingen “unprofessional hairstyles for work” in. De zoekresultaten bestonden niet zozeer uit hanenkammen, paars geverfde coupes en paddenstoelenkapsels, maar uit normaal kroeshaar van zwarte mensen.

Twitter avatar BonKamona madikizela malema I saw a tweet saying “Google unprofessional hairstyles for work”. I did. Then I checked the ‘professional’ ones 🙃🙃🙃 https://t.co/5KLg7FZ6Hq

Reactie Google

Google laat in een reactie weten dat van racisme of vooroordelen geen sprake is:

“Onze zoekresultaten voor afbeeldingen zijn een reflectie van content die op het web staat. Daarbij worden de frequentie waarmee beelden op het internet verschijnen en hoe zij online worden omschreven meegenomen. Dit betekent dat het soms kan voorkomen dat onprettige weergaven van gevoelige onderwerpen invloed kunnen hebben op welk beeld je vindt bij een bepaalde zoekopdracht. Deze resultaten geven niet de mening of overtuiging van Google weer. Als bedrijf hechten wij veel waarde aan een diversiteit van perspectieven, ideeën en culturen.”

De zoekreus wijst er verder op dat dit in de eerste plaats een maatschappelijk probleem is. Er zijn hardnekkige en problematische vooroordelen die continu opduiken in de media en ook op het internet, aldus Google. Vaak komen beschrijvingen uit de artikelen terecht in tags van afbeeldingen.