Doorstart V&D? Volgens de kopers “een heel veilig activiteitje”

Faillissement CoolCat-oprichter Kahn en voormalig Hema-baas Van Zetten gaan verder met het merk V&D. Ze stoppen er „een heleboel eigen centen” in.

Voormalig Hema-topman Ronald van Zetten.
Voormalig Hema-topman Ronald van Zetten. Foto Robin Utrecht

Een „heel veilig activiteitje”. Zo omschrijft ondernemer Roland Kahn, oprichter van kledingketen CoolCat, het plan om het failliete V&D nu alsnog door te starten. Samen met zakelijk partner Jaco Scheffers en de voormalige Hema-baas Ronald van Zetten heeft Kahn de merkrechten van V&D gekocht van de curatoren, met het plan een webshop te beginnen.

Dat hebben de curatoren van V&D donderdag bekendgemaakt. Een verrassend bericht, want in februari mislukte een ultieme doorstartpoging na wekenlange onderhandelingen. De 8.000 mensen die in de warenhuizen werkten, raakten definitief hun baan kwijt. Alle 62 vestigingen sloten de deuren.

Nu gaan Kahn, Scheffers en Van Zetten, verenigd in Retail Ventures Holding, alsnog met de resten van de failliete warenhuisketen aan de haal. Zo stellen ze naar eigen zeggen „een van Nederlands bekendste consumentenmerken” veilig. De drie ondernemers streven ernaar zo snel mogelijk „live” te gaan.

Deze webshop is wel een heel ander plan dan het wat minder veilige idee dat Kahn eerder dit jaar had: een doorstart van de hele warenhuisketen, met ten minste 35 panden. Dat mislukte, met name omdat ING zijn plan niet wilde financieren. Kahn had 75 miljoen euro nodig, maar zoveel geld wilde zijn huisbank niet beschikbaar stellen. Ook eiste ING een extra „topondernemer” naast Kahn.

CoolCat-oprichter Roland Kahn.Foto Merlijn Doomernik

Nu heeft Kahn naar eigen zeggen wel „hulp” van ING. Daarnaast hebben de drie ondernemers er „eigen centen” in gestopt, zegt hij. „Een heleboel.” Hoeveel wil hij niet zeggen, en ook niet wat de onderlinge verhouding is. Hoeveel de ondernemers aan de curatoren betalen, is ook niet bekend gemaakt.

‘Ik dacht dat ík veel ideeën had, maar er zijn mensen met nog meer ideeën’ Roland Kahn, ondernemer

Voor dit plan heeft Kahn wel een extra ondernemer aan zich gebonden: oud-topman Ronald van Zetten van Hema, die vorig jaar vertrok na twaalf jaar leiderschap. Van Zetten krijgt de dagelijkse leiding over ‘het Nieuwe V&D’, zoals de webshop in het persbericht van de curatoren heet. Van Zetten liet Hema niet in beste staat achter. Het bedrijf maakt verlies en de omzet loopt terug, terwijl wel nieuwe winkels opengaan.

Volgens Kahn is dat Van Zetten niet te verwijten. De slechte resultaten van Hema zijn mede veroorzaakt doordat de eigenaar, private-equitybedrijf Lion Capital, Hema heeft „volgestouwd met schuld en hoge rentes”. Van Zetten is volgens Kahn een echte ondernemer: „Ik dacht dat ík veel ideeën had, maar er zijn mensen met nog meer ideeën.”

Ook in een profiel van Van Zetten in NRC zeiden mensen die hem kennen vorig jaar dat er constant ideeën bij hem opborrelen, zoals de Hema-verzekeringen en de Hema-smartphone. Zijn eigen ideeën, zeiden ze, vindt Van Zetten vaak de beste. Van Zetten was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.

Na het faillissement van V&D op Oudejaarsdag meldden de curatoren aanvankelijk dat er „100 procent zeker” een doorstart zou komen. Maar voor de deadline ontvingen ze uiteindelijk geen enkel bod. Alleen de succesvolle horecaketen La Place wisten de curatoren te verkopen aan supermarktbedrijf Jumbo, voor 48 miljoen euro. Een doorstart van de warenhuisketen mislukte – „compleet balen”, zeiden de curatoren daarover tegen NRC.

Een klein half jaar na het faillissement zijn de curatoren nu dus alsnog een deel van de warenhuisactiviteiten kwijtgeraakt.

    • Teri van der Heijden
    • Barbara Rijlaarsdam