SP’er redigeerde brief aan zichzelf

De Friese gedeputeerde Michiel Schrier (SP) ligt onder vuur. Hij redigeerde in april een aan hemzelf gerichte brief van afvalverwerker Omrin, eigenaar van de omstreden afvaloven REC in Harlingen. GrienLinks in de Friese Staten gaat vragen stellen.

In de conceptbrief van Omrin deed Schrier twintig suggesties. Die werden gelekt uit een werkgroep. Omrin stelde de brief op naar aanleiding van een verhoogde dioxine-uitstoot in oktober 2015 uit de REC. Schrier doet suggesties voor aanpassingen in zowel stijl als inhoud. („zet deze alinea meer aan het begin” en „zou ik niet in deze brief die gericht is aan college Fryslân zetten.”)

Fractievoorzitter Retze van der Honing van GrienLinks vindt Schiers handelwijze onacceptabel. „De provincie is handhaver en vergunningverlener van de REC. Dan moet je onafhankelijk zijn. Nu treedt Schrier op als adviseur van Omrin.” Van der Honing vindt het een „beginnersfout” van de nieuwe gedeputeerde. Hans Gillessen van Stichting Afvaloven Nee vindt het „moreel verwerpelijk”. „Als provinciale overheid begeef je je op een hellend vlak.” Schrier verklaart dat de conceptbrief niet goed in elkaar zat. „Vanuit die insteek heb ik verbeterpunten aangegeven. Mijn enige doel is om een betere afvaloven te krijgen.”