FIFA-baas Gianni Infantino onder vuur om privéjets

Begin juni kwam de kersverse voorzitter al in de problemen en nu volgen er nieuwe beschuldigingen aan zijn adres.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino schudt de hand met Cristiano Ronaldo, de aanvoerder van Portugal.
FIFA-voorzitter Gianni Infantino schudt de hand met Cristiano Ronaldo, de aanvoerder van Portugal. Foto AP / Armando Franca

De nieuwe FIFA-baas Gianni Infantino, pas drie maanden voorzitter van de wereldvoetbalbond, blijft onder vuur liggen. De Duitse krant Frankfurter Allgemeine heeft een intern document in handen waarin nieuwe beschuldigingen staan. Het gaat om vliegen in privéjets en voorkeursbehandelingen bij het aannemen van personeel. De FIFA heeft zich tot dusverre niet over de publicatie uitgelaten.

Begin juni kwam de kersverse voorzitter al in de problemen. Infantino zou FIFA-medewerkers vorige maand opdracht hebben gegeven om geluidsopnames van een besloten bestuursvergadering in Mexico-Stad te vernietigen, iets wat tegen de regels is. Volgens de Duitse krant Die Welt dreigt de 46-jarige Zwitser voor negentig dagen te worden geschorst door de ethische commissie.

Reisje van 16.000 euro

Infantino zou de toekomstige WK-landen Rusland en Qatar per privéjet bezocht hebben. Wie de reisjes heeft bekostigd (kosten tussen de één en anderhalve ton) is niet bekend. Hij bracht begin mei ook een bezoek aan Sloveense voetbalbond. Het reisbureau bood hem een lijnvlucht van 1.800 dollar (bijna 1.600 euro) aan, maar hij vloog met een privéjet, dat tussen de 12.000 en 18.000 dollar (tussen de 10.500 en 16.000 euro) kostte.

Ook zijn er vraagtekens rond de benoeming van oud-voetballer Luis Figo in een commissie en de manier waarop Fatma Samoura tot secretaris-generaal van de FIFA is benoemd. Dat zou zonder enige screening zijn gebeurd.

    • Marissa van Loon