Tennisster Sjarapova moet twee jaar boeten voor haar openheid over gebruik van meldonium

De Russische tennisster Maria Sjarapova (29) is voor twee jaar geschorst wegens het gebruik van het verboden middel meldonium. Dat maakte de internationale tennisfederatie ITF woensdag bekend. De schorsing gaat met terugwerkende kracht op 26 januari in. Sjarapova was vanaf 12 maart al voorlopig geschorst.

Sjarapova liet kort na het vonnis weten dat ze haar straf zal aanvechten bij het het internationaal sporttribunaal CAS. „Ik kan deze onverdiend zware straf niet accepteren”, reageerde ze op Facebook.

Half mei diende haar dopingzaak in Londen bij de ITF. Toen dreigde, naar verluidt, nog een schorsing van vier jaar. Sjarapova, intussen van de zevende naar de 26ste plaats gezakt op de wereldranglijst, hoopte op clementie. Het wereldantidopingbureau WADA heeft in maart de bonden ruimte gegeven voor amnestie van meldoniumgebruikers, omdat wetenschappelijk niet kan worden aangetoond hoe lang het middel te traceren is. Sporters die na de verbodsdatum van 1 januari 2016 op meldonium zijn betrapt kunnen vrijuit gaan.

Probleem bij Sjarapova is dat op 26 januari tijdens de Australian Open bij haar meldonium is aangetroffen, evenals op 2 februari bij een vliegende controle aan huis. Bovendien heeft de tennisster, die het hartmedicijn al tien jaar op doktersadvies gebruikt, tijdens een persconferentie op 7 maart in Los Angeles verteld, dat zij het middel is blijven innemen, omdat zij niet op de hoogte was van het verbod per 1 januari van dit jaar.

Sjarapova reageerde verbitterd op de uitspraak en sprak van een oneerlijke straf. De tennisster: „Het tribunaal van de ITF heeft unaniem geconcludeerd dat ik niet bewust heb gehandeld en dat ik ook niet mijn dokter heb ingeschakeld om een prestatiebevorderend middel te verkrijgen. Toch word ik voor twee jaar geschorst.”

Sjarapova won tot dusver 35 WTA-titels, waaronder alle grandslams. Ze sloeg al bijna 36,5 miljoen dollar (33 miljoen euro) aan prijzengeld bij elkaar. (NRC/ANP)