Dodental aanslag Tel Aviv loopt op tot vier

De twee aanvallers komen volgens de politie uit Yatta, op de Westelijke Jordaanoever.

Rechercheurs doen na de aanval onderzoek in een restaurant.
Rechercheurs doen na de aanval onderzoek in een restaurant. Foto Jack Guez / AFP

Het dodental van de aanslag woensdag in Tel Aviv is opgelopen tot vier. Zeker vijf anderen zijn gewond geraakt. Twee Palestijnse mannen openden het vuur op de Saronamarkt, een populaire plek voor toeristen en militairen. De twee vermoedelijke schutters zijn volgens de politie opgepakt. Een van hen heeft een schotwond, meldt persbureau AP.

In eerste instantie werd vermoed dat er mogelijk drie aanvallers waren, maar dat bleek na doorzoekingen en bestudering van camerabeelden niet het geval. Volgens de politie zijn de verdachten twee familieleden uit Yatta, op de Westelijke Jordaanoever. Daar zijn de laatste maanden meer gewelddadigheden voorgevallen.

In de afgelopen acht maanden zijn bij tientallen Palestijnse aanvallen met onder meer messen en vuurwapens 32 Israëliërs en twee Amerikanen omgekomen. In die tijd zijn door aanvallen van Israëliërs zo’n tweehonderd Palestijnen gedood, aldus AP. De afgelopen weken leek het geweld juist af te nemen.

De aanslag op de Saronamarkt werd door Hamas geprezen maar niet opgeëist. De organisatie noemt de aanslag een “heldenactie”, en zei dat de “Zionisten” op meer “verrassingen” kunnen rekenen in de maand van de ramadan, meldt AP. De Israëlische premier Netanyahu noemde de aanval in een verklaring een “koelbloedige moord door verachtelijke terroristen”.

Maatregelen

Israël stuurt honderden extra troepen naar de Westelijke Jordaanoever. Het gaat om twee extra bataljons met onder meer verkenningseenheden en infanterie, meldde het leger donderdag. Verdere details zijn niet gegeven.

De Israëlische regering donderdag de vergunningen van 83.000 Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever om Israël te bezoeken opgeschort, schrijft AP. Israël beschouwt de speciale Ramadanvergunningen als een gunst voor de Palestijnen. Ook vergunningen van inwoners van de Gazastrook werden teruggetrokken. Die stelden de Palestijnen in staat familie te bezoeken, naar het buitenland te reizen en de Al-Aqsa-moskee te bezoeken.

Van 204 familieleden van de verdachten werden de werkvergunningen ingetrokken. Yatta is afgegrendeld door militairen. Inwoners mogen er, behalve in noodgevallen, niet in of uit.

    • Bastiaan Nagtegaal