In beeld

Dit is de langstzittende monarch ter wereld

In het ziekenhuis in Bangkok - waar hij het afgelopen decennium wegens gezondheidsproblemen vrijwel permanent verbleef - vierde koning Bhumibol donderdag zijn zeventigjarig jubileum. De 88-jarige Bhumibol (spreek uit: Poemipon) is daarmee het langst zittende staatshoofd in de wereld.
Voor de meeste Thai is hun land zonder Bhumibol - ziek of niet - ondenkbaar.
AFP/Royal Bureau
De feestelijkheden zijn een stuk ingetogener dan tien jaar geleden, toen de koning nog fit was.
Reuters/Jorge Silva
‘s Ochtends vond een religieuze ceremonie plaats met 770 boeddhistische monniken, een aantal dat volgens de boeddhisten voorspoed brengt.
AP/Sakchai Lalit
Er is een bankbiljet gedrukt van 70 Baht om de verjaardag te herdenken. In het watermerk is een stralenkrans rond het hoofd van de geliefde koning te zien.
Reuters/Athit Perawongmetha
Enige honderden mensen verzamelden zich voor het koninklijk paleis om de vorst geluk te wensen en te bidden voor zijn gezondheid.
AP/Sakchai Lalit
De kans dat Bhumibol, die als een halfgod wordt vereerd in Thailand, zich in het openbaar vertoont, is echter nihil. Afgelopen dinsdag onderging hij een hartoperatie, volgens het paleis omdat zijn aderen waren dichtgeslibd.
AP/Sakchai Lalit
Bhumibol werd al op 18-jarige leeftijd onverwachts koning, toen zijn twee jaar oudere broer op 9 juni 1946 werd doodgeschoten. Het gezag van het koningshuis was toen niet bijster groot. Deze foto werd genomen tijdens een staatsbezoek aan Nederland in 1960.
Nationaal Archief
Maar Bhumibol won in de decennia daarna de blijvende aanhankelijkheid van de Thai door onvermoeibaar naar alle hoeken van zijn land te reizen om van de lokale bevolking te horen wat hen bezighield.
Reuters/Jorge Silva
Een menselijk trekje van deze beminnelijke halfgod was ook dat hij een groot liefhebber van jazz was, die ook zelf de saxofoon graag bespeelde. Op de foto Sanong Bumrungraj (73) die in de loop der jaren meer dan 100.000 afbeeldingen van de koninklijke familie heeft verzameld.
Reuters/Athit Perawongmetha
Zijn medewerkers zorgden er voor dat de liefde voor de koning ook werd bestendigd: in elk schoollokaal hangt een foto van de koning en in bioscopen worden meestal voor de hoofdfilm nog oude opnames getoond van bezoeken die Bhumibol aan zijn onderdanen bracht.
Reuters/Sooppharoek Teepapan
Strikte wetgeving zorgt er bovendien voor dat wie een kwaad woord over de koning of zelfs maar over zijn hond spreekt, jarenlange celstraf riskeert.
Reuters/Athit Perawongmetha
Met de jaren groeide Bhumibol bovendien uit tot een baken van stabiliteit in een land, waar regeringen dikwijls wankel waren en generaals maar al te vaak de macht grepen, dikwijls onder het motto dat ze handelden uit loyaliteit aan de kroon.
Official White House Photo/ Pete Souza
Met grote zorg zien veel Thai de opvolging van Bhumibol tegemoet. Zijn 63-jarige zoon Maha Vajiralongkorn (tweede van rechts) geldt als een losbol, die op geen stukken na het prestige van zijn vader geniet. Sommige analisten suggereren daarom dat Bhumibols jongere dochter Maha Chakri Sirindhorn (rechts) een geschiktere kandidaat zou zijn.
AP/Wason Wanichakor