Delta Lloyd verkocht belang Van Lanschot

Delta Lloyd heeft zijn kapitaalbuffers verder versterkt met de verkoop van zijn belang in Van Lanschot. Dat heeft de verzekeraar donderdag bekendgemaakt.

De verkoop heeft in ieder geval 180 miljoen euro opgeleverd en dat bedrag kan oplopen tot bijna 200 miljoen, als een laatste pakket aandelen in een speciale procedure ook nog wordt verkocht.

De versterking van de buffers is nodig omdat die een aantal maanden geleden ongezond laag waren, volgens de top van het bedrijf. Met de buffers moeten schokken worden opgevangen zodat te allen tijde de uitkeringsbeloften aan polishouders kunnen worden waargemaakt.

Delta Lloyd kondigde vorig jaar een reeks maatregelen aan om de buffers te versterken. De verkoop van het belang van 30 procent in vermogensbank Van Lanschot leverde niet zoveel op als gehoopt. De aandelen werden verkocht voor 16 euro per stuk, dat is aan de onderkant van de bandbreedte van 15 tot 18 euro waar Delta Lloyd mee rekende.

De buffers zijn nu wel op een niveau dat de verzekeraar comfortabel acht, maar ze blijven onder druk staan door de extreem lage rente en nieuwe rekenregels.

De aandelen zijn verkocht via een minibeursgang, die werd begeleid door de zakenbanken Goldman Sachs en UBS. Delta Lloyd koos hiervoor nadat het niet was gelukt om het hele belang aan één partij te verkopen.