‘Cyberaanvallen op onderzoek MH17 waren werk Rusland’

De aanval op computers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid was volgens Duitse bronnen het werk van de Russische inlichtingendiensten.

Een wrakstuk van het neergehaalde MH17-toestel.
Een wrakstuk van het neergehaalde MH17-toestel. Foto Pierre Crom/ANP

Een tweetal cyberaanvallen op de computers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) afgelopen oktober was het werk van Russische geheime diensten. Daarmee werd destijds geprobeerd gevoelige informatie over het onderzoek naar het neerhalen van vliegtuig MH17.

Het was al bekend dat de hackers ‘waarschijnlijk een Russische achtergrond’ hadden, maar uit stukken van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst BfV blijkt nu dat de elektronische aanval kwam van “inlichtingendiensten die door Rusland worden aangestuurd”. Met het voorbeeld wil de BfV tonen tot welke ad-hocaanvallen Rusland in staat is. Bij de spionage werden nepservers gebruikt met als doel om inloggegevens van onderzoekers te bemachtigen. Dat zou niet gelukt zijn.

De aanvallen werden uitgevoerd rondom de presentatie van het onderzoeksrapport over de ramp met vlucht MH17. Online beveiligingsbedrijf Trend Micro ontmaskerde de daders destijds als Pawn Storm, een cyberspionagecollectief dat waarschijnlijk vanuit Rusland werd aangestuurd. Zij voerden eerder naar verluid cyberspionage uit op computers van de de NAVO, het Witte Huis en Arabische landen die het niet eens zijn met de Russische inmenging in de Syrische burgeroorlog.

MH17: resultaten onderzoek na de zomer

Bij de aanval boven Oekraïne op de Maleisische Boeing 777, die vanuit Amsterdam op weg was naar Kuala Lumpur, kwamen 298 mensen om het leven. Aan boord waren 196 Nederlanders. Geen van hen overleefde de ramp.

Momenteel loopt er nog een strafrechtelijk onderzoek naar de gebeurtenissen, maar de resultaten daarvan zullen pas na de zomer worden gepresenteerd. Zo moet het onderzoeksteam onder meer nog informatie uit Rusland krijgen over BUK-installaties, het wapen waarmee MH17 zou zijn neergeschoten.

    • een onzer redacteuren